uitgelicht

Willemeine Bol: Als het morgen wordt


Uit het door haar geschreven boek Op vleugels van nieuwsgierigheid:

Ze ligt nog wat te soezen in haar warme bedje met aan haar voeten het zware, harige gewicht van de grote herdershond Wilson. Zoals iedere ochtend heeft hij de deur opengedaan, om dan met een grote sprong bovenop haar bed en op haar buik te landen. Hij begroet haar met zijn lange tong. Lik, lik, lik, hij is een en al blijdschap. Haar beer Bibi slaapt nog. Ze hoort haar broertjes weglopen over het grindpad. Die gaan naar school. Zij hoeft niet. Zij mag lekker bij mamma blijven.

De deur gaat zachtjes verder open en daar is ze. Ze ruikt het onmiddellijk. Er ruikt niemand zoals mamma. Het is de geur van zoete zeep en slaap. Mamma schuift haar handen onder haar rug en tilt haar uit bed op haar armen. Ooooh! Koud!

“Geeft niets vrouwke. In de keuken is het lekker warm,” zegt ze onverwacht teder. De hond springt van het bed en rent voor ze uit. Mamma gaat zitten. Ze kruipt dicht tegen haar aan en verstopt haar neus in mamma’s ochtendjas. Hier is het veilig. Hier wil ze voor altijd blijven. Mamma voert haar havermoutpap met veel suiker. Hapje voor hapje. Ze kan heel goed zelf eten, maar nu hoeft dat niet. Nu is ze weer even helemaal mamma’s kleine meisje.

Morgen dan… nee nog niet aandenken.

Morgen dan… maar ze moet er wél aan denken. Dat gaat niet anders, want ze is er zo bang voor. Mamma ook. Ze doen alsof ze het van elkaar niet weten, maar zij heeft mamma horen huilen en mamma weet heel goed waarom zij niet meer uit haar bedje komt. Als je in je bed blijft liggen, komt er niet een later…

Willemeine Bol

Het boek over hoe de beperking van blind zijn het leven van deze Oisterwijkse inwoonster heeft verrijkt.

Bovenstaande korte schets is een van de 66 verhalen, die beschrijven hoe de beperking van blind zijn het leven van deze Oisterwijkse inwoonster heeft verrijkt. Zolang ze mensen ontmoet stellen ze haar allerlei vragen over de belevingswereld met ogen die niet waarnemen. En zo ontstond het boek ‘Op vleugels van nieuwsgierigheid’, waarin ze de lezer wil meenemen in die voor velen zeer onbekende en onbegrijpelijke wereld. Onder het pseudoniem Willemeine Bol schreef ze het boek dat nu te koop is bij Boekhandel Oisterwijk.

Komende weken publiceren wij wekelijks een selectie uit dit boek.