Care Inn

Partij PRO: Leren leven met water en slakken


Het voorjaar was extreem nat en dat zorgde, ook in de gemeente Oisterwijk, voor veel overlast. Er kwamen klachten van inwoners: de gemeente en het Waterschap moesten het maar even oplossen… PRO begrijpt de zorgen bij inwoners en ondernemers, maar wateroverlast hoort er helaas wel een beetje bij in deze tijd. Een gevolg van klimaatverandering.

We zullen ons moeten wapenen tegen dit soort extremen en de gemeente zal daarin voorop moeten lopen. Men is daar volop mee bezig, begrepen we onlangs van de wethouder. PRO was blij om te horen dat ook inwoners en bedrijven aan zet zijn als het gaat om het klimaatrobuust maken van de leefomgeving. Denk aan geveltuintjes en het planten van een boom. Maar zeker ook waterbuffers en groene daken bij bedrijfspanden. Klimaatbestendig bouwen zou in deze tijd vanzelfsprekend moeten zijn.

Niet alleen het water zorgde voor frustratie, de vele slakken konden er ook wat van. Tuinliefhebbers werden er de afgelopen weken moedeloos van. Vooral naaktslakken zijn dol op jonge plantjes in de (moes)tuin. Ook hier speelt de vele neerslag een rol, al is dat zeker niet de belangrijkste oorzaak. Tuinexpert Romke van der Kaa is duidelijk en noemt de plaag ‘een soort straf, omdat we alle natuurlijke vijanden van de slak uitgeroeid hebben’. Onze tuinen zijn te netjes, we willen overal grip op hebben. We jagen mollen, spitsmuizen, egels en padden weg (of rijden ze dood), terwijl juist dát de slakkeneters zijn die we nu nodig hebben. Meer biodiversiteit!

Wat PRO betreft zouden er dus wel wat meer tegels gewipt mogen worden. Op het moment van schrijven staat Oisterwijk bij het NK Tegelwippen op een 75e plek (kleine gemeentes), met slechts 377 gewipte tegels. Ter vergelijking: nummer 1 Culemborg wipte er al meer dan 40.000! Wil je je steentje bijdragen en aan de slag met het vergroenen van je tuin? Kijk eens op: klimaatbestendigoisterwijk.nl

PS Onze VVD-collega’s organiseren op 3 juli het Oisterwijks Waterdebat in Tiliander. Toegang gratis, meer informatie op hun site. Wij zijn er in ieder geval bij!

Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl

Casper Boot
Fractievoorzitter PRO

 

Het bericht PRO: Leren leven met water en slakken verscheen eerst op PRO Oisterwijk.

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)