Care Inn

Partij PRO: Kritisch zijn is positief


PRO is regelmatig kritisch op raadsvoorstellen die oppervlakkig gezien positief lijken. Besluiten zoals het bouwen van meer woningen of het creëren van ruimte voor natuurontwikkeling lijken prima. Echter, wij zien vaak addertjes onder het gras, en na grondige analyse blijkt er meer te spelen. Alle belangen gewogen worden, ook die van minder mondige partijen. In een wereld van duur betaalde adviseurs die kromme verhalen recht schrijven, is het aan de politiek om de belangen van de gewone inwoners te waarborgen.

Een besluit tot het creëren van woningen lijkt soms prima. Maar als er juridische bezwaren van omwonenden komen, kan de bouw door procedures jaren vertraging oplopen. Is dat dan de schuld van de bezwaarmakers? Wij denken van niet. Het oorspronkelijke besluit was niet goed, het deed geen recht aan alle belangen. Kom vooraf tot overeenstemming, dan is de kans op snelle realisatie groter.

Zo kijken wij ook naar de Oostflank. De koers is gericht op meer natuur, maar er zijn weinig maatregelen om de natuur te beschermen. De veehouderij kan zich blijven ontwikkelen, terwijl juist die sector veel druk legt op de natuur. Wat heb je aan meer ruimte voor natuur als je niet inzet op verbetering van de bestaande natuur? En ja; meer groen is fijn voor inwoners, maar groen is niet automatisch natuur. De meerderheid van de raad in Oisterwijk koos ervoor de belangen van agrarische ondernemers te borgen, die met velen kwamen inspreken, inclusief hun adviseurs. Wij vragen ons af of alle belangen wel even zwaar zijn gewogen in het besluit.

In Oisterwijk is veel ruimte, maar tegelijkertijd heeft alles al een invulling. Voor iedere ontwikkeling zal iets anders moeten wijken. Het is noodzakelijk dat alles goed wordt gewogen. Wat is het nut en de noodzaak? Tegelijkertijd moet worden afgewogen in hoeverre ruimte-intensieve activiteiten passend zijn in een gebied met ruimtedruk. Iedereen wil meer: inwoners willen meer woningen, bedrijven willen uitbreiden, de agrarische sector wil groeien, en we willen bestaande natuur beter met elkaar verbinden. Ook moet alles bereikbaar blijven. De optelsom komt niet uit. Dat betekent dat we keuzes moeten maken: welke woningen en welke bedrijven hebben we nodig, welke agrarische bedrijven, en hoe beschermen we de natuur. Die keuzes zijn aan de politiek. Niet alle groei is goed voor de gemeente.

PRO ziet dit al jaren. In visies van de gemeente willen we alles en maken we geen keuzes. Geen keuze maken betekent dat we niet kiezen voor de beste toekomst van de gemeente. PRO wordt regelmatig als principieel gezien; soms eerder als ANTI dan als PRO. Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd als je zelf geen keuzes maakt, want dan vind je alle groei goed.

Vragen, opmerkingen? fractie@pro-oisterwijk.nl

Guy de Kort
Fractie PRO

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)