Care Inn

Zomerontmoetingen: Tentoonstelling Gedenkplaats Kamp Haaren


Tentoonstelling en uitleg over Gedenkplaats Kamp Haaren, 7 en 14 augustus om 10 uur in het voormalige Gemeentehuis Haaren.

Gedenkplaats Haarendael vanuit de lucht

Op de Gedenkplaats Kamp Haaren herdenken we wat zich in de Tweede Wereldoorlog in en rond het Grootseminarie in Haaren (Noord-Brabant) afspeelde. De Duitse bezetters hadden celruimte nodig en vorderden daarom het gebouw, waar tot dan toe priesters opgeleid werden. Tijdens de bezettingsjaren was het een Polizei- und Untersuchungs-gefängnis. Het gebouw was door hen in gebruik van november 1941 tot en met september 1944. Ze brachten er Indische en preventieve gijzelaars onder. Deze Indische groep werd in gijzeling genomen als een represaille op het interneren van Duitse onderdanen in het voormalige Nederlands-Indië. De preventieve gijzelaars waren Nederlanders die, met hun leven, zouden moeten betalen, als er door het verzet acties, lees aanslagen, tegen de Duitse bezetter ondernomen werden. Uiteindelijk werden er enkele gijzelaars geëxecuteerd. Daarnaast werden er in Haaren ook gevangenen opgesloten. De laatste groep bestond uit landgenoten, die verdacht werden van verzetsdaden en/of lid waren van verzetsgroepen, daaronder agenten die slachtoffer werden van het Englandspiel, maar er zaten ook Joden, zwarthandelaren, smokkelaars en grensoverschrijders bij. De meeste gevangenen werden op transport gesteld naar andere kampen waar velen van hen omkwamen.

Kosten voor deelname bedragen € 5,00, inclusief koffie met iets lekkers, betaling contant. Voor aanmelding en vragen kunt u mailen naar Kees Stovers via gedenkplaats.haaren@gmail.com.

Over Zomerontmoetingen

Er zijn naast de activiteiten die geen zomerstop kennen, extra aanvullende activiteiten om de rustige zomerweken op te vangen. Dit speciaal voor de 55-plussers onder ons, die in de zomer thuis blijven. Een aantal staan reeds in onze uitagenda, worden extra uitgelicht in nieuwsberichten over de Zomerontmoetingen, of bekijk hier het volledige programmaboekje.