Care Inn

Lezing Herman Teerhöfer in Oisterwijks Lodewijkskerkje


25 september om 14:30 uur vertelt Herman Teerhöfer in het lodewijkskerkje aan de Kerkstraat in Oisterwijk over ‘Waar hebben auschwitzoverlevenden kracht uit geput?’

Herman Teerhöfer

Herman Teerhöfer heeft 84 overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland, Duitsland, België, Engeland en Israël in de afgelopen elf jaar. In deze audio visuele lezing doet hij verslag van de interviews en gaat hij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden.

Aan de hand van korte interviewfragmenten (2 à 5 min) die hij met Nederlandse auschwitzoverlevenden gehouden heb, licht hij toe hoe zij zich staande hebben gehouden in Auschwitz en verschillende andere kampen (kamp Westerbork of Kamp Vught) levend tussen hoop en vrees. Krachtbronnen om te overleven staan in mijn interviews centraal. Dus geen beelden van Auschwitz.

Hoe hebben mensen kunnen overleven en waar hebben overlevenden kracht uit geput? Hoe hebben zij steun gehad aan hun geloof? En hoe gaan zij ermee om overlevende te zijn en welke bijdragen leveren zij om Auschwitz te blijven en herdenken? Hoe hebben zij ondanks vele verlieservaringen en trauma’s zin gegeven aan hun leven na de oorlog?

De unieke getuigenissen (sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz en vertellen daarover) zijn voorbeelden van levenskracht en is ook een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie in het licht van 77 jaar bevrijding. De mensen hebben in hun getuigenissen een boodschap van vrede en verdraagzaamheid voor ons.

Het interviewmateriaal (ongeveer 300 uur) zal worden aangewend voor educatie en onderzoek en voor toekomstige generaties te behouden. Herman vertelt op een laagdrempelige, levendige en gepassioneerde manier afgewisseld met videofragmenten.

Drs. Herman Teerhöfer (1975) is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in drie verpleeghuizen en in de palliatieve zorg in Tilburg. Hij is oprichter en voorzitter van de Stichting Smolinski Foundation. Zie voor meer info: www.smolinski.nl Hij heeft pastoraaltheologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Zijn aandachtsgebieden zijn: oecumene, geestelijke zorg aan ouderen, palliatieve zorg, levensverhalen, in het bijzonder levensverhalen van Auschwitzoverlevenden.

Entree is gratis; we vragen een vrijwillige bijdrage na afloop.