Care Inn

Oisterwijks VVD raadslid stapt over op fans only


Oisterwijks VVD raadslid Patrick Simons gaat zijn uitingen alleen nog delen met ‘fans’. Hij heeft zijn Twitter account afgeschermd voor de openbaarheid. Het betreft het account dat Simons onder andere gebruikt voor zijn werk als raadslid, zo staat ook vandaag nog in de omschrijving vermeld.

Het Twitter-account van VVD raadslid Patrick Simons zit op slot.

De afscherming is ingesteld kort na een publicatie over ‘Taliban en IS praktijken'(klik hier), een uitspraak die Simons heeft gedaan in vergelijk tot klimaatactivisten die kunst besmeuren. Enkele maanden terug werd de redactie van de Rooie Roeptoeter door Simons geblokkeerd, nadat deze over Simons en zijn uitingen had geschreven. Dat werd volgens Simons zelf – zo bleek afgelopen week – later hersteld. Nu echter heeft het VVD raadslid een nieuwe – verdergaande – blokkade ingesteld: wie zijn uitingen wil volgen moet zichzelf aanmelden, Simons beslist wie hij toelaat.

Belemmering
Een raadslid heeft een openbare functie; de informatie die een raadslid deelt met anderen zou in beginsel voor iedereen openbaar beschikbaar moeten zijn. Tegelijk hebben media het wettelijk recht op het zonder belemmering vergaren van informatie. Door het afweren van onder andere diverse media (uit navraag blijkt dat dit meerdere media betreft, waarbij ook bewuste verwijdering heeft plaats gevonden) is sprake van beperking van het recht op vrije nieuwsgaring. Iets wat bijvoorbeeld aan bod komt, als journalisten een reactie lezen van een inwoners, maar een daaraan voorafgaand standpunt van een raadslid niet kunnen lezen (zie onder).

Raadswerk
Overduidelijk gebruikt Patrick Simons (VVD) zijn Twitter voor zowel privé, zakelijk alsmede voor politieke uitingen en discussies; ofwel het (voorheen nog) openbare debat. Hoewel er ook raadsleden zijn die deze rollen bewust gescheiden houden, zijn er net als Simons meer raadsleden die hiervoor één en hetzelfde kanaal gebruiken. Privé, zakelijk en raadswerk loopt in dat geval door elkaar. Afschermen van een dergelijk kanaal uit bijvoorbeeld privacy overwegingen, betekent daarmee meteen ook afschermen van de politieke – op het raadswerk gerichte – uitingen. Een debat over maatschappelijke vraagstukken zou volgens de regels van de raad in beginsel openbaar moeten zijn; omgangsregels die ook gelden voor social media (klik hier). De raad heeft onder andere vastgesteld: ‘Openbaarheid en transparantie zijn kernwaarden in het openbaar bestuur en belangrijk voor het goed werken van onze democratie. Onderwerpen behandelen we dan ook zo veel als kan in het openbaar.’ Het is het tegenovergestelde van ‘Achterkamertjespolitiek’; iets wat de raad van Oisterwijk zegt te willen voorkomen.

Wat de argumentatie van Simons is om groepen en ook media uit te sluiten van vrije onbelemmerde toegang tot zijn uitingen is niet bekend; hij heeft desgevraagd niet gereageerd.

Het openbare debat is voor de helft zichtbaar; reacties van raadslid Patrick Simons zijn door hem afgeschermd. (Uit privacy overweging hebben wij de naam van de inwoner onleesbaar gemaakt. Bron: Twitter)