Care Inn

Oisterwijk Oysters legt het af tegen Hoek van Holland

Op 28 januari stond de wedstrijd tussen beide teams in de Ereklasse al eens eerder op het menu. Het verschil toen bedroeg na 80 minuten 3 puntjes (23-20). De editie in Hoek van Holland bleek al net zo spannend.

Als er een team is dat gelijkwaardig is aan de Oysters is het wel Rugby Club Hoek van Holland. Tot voor kort luisterde dit team naar de naam “The Hookers” maar er was bijna een bestuurscrisis voor nodig om de tenaamstelling in deze “andere tijden” te wijzigen. Tenslotte brengt een google search “Hookers” je zelden bij de Zuid Hollandse Rugbyclub. De wedstrijd stond ons nog eens in het teken van de jaarlijkse dagtour van de Oysters. Meer dan 75 enthousiastelingen namen plaats in de bus die Hoek van Holland als eindbestemming had. Daardoor ontstond de situatie dat de Oysters, ondanks het feit dat er ook veel Hoekse supporters waren, bijkans een thuiswedstrijd speelden.

Oysters redden het niet in Hoek van Holland (Bron: Oysters.nl).

De eerste helft ging nagenoeg gelijk op. De eerste aanvallende bewegingen waren van de Hoekers en de eerste punten op het bord van nummer 12 Sander Doria. Hij verzilverde een toegekende penalty. Na 5 minuten antwoordden de Oysters. Rik van Balkom sloop om de ruck situatie heen en speelde Loïc Boor vrij. Met een uiterste krachtontspanning wist hij Jonas van Spaandonk te bereiken die zijn oude stiel van winger nog eens oppakte en de eerste Oisterwijkse punten liet aantekenen. Helaas ging de conversie (de extra kick om 2 bonuspunten op te pikken) mis. 10 minuten later wisten Hoek van Holland de wedstrijd weer te draaien. De ruckfases volgden elkaar snel op en uiteindelijk drukte de Hoekse nummer 10 Mariano Cosimi, de vijfpunter waardoor, met conversie, de stand op 5-10 kwam.

Niet getreurd want als er met de voorwaartsen gewerkt moet worden staan ook de Oysters hun mannetje. Bonne Wilce, al het hele seizoen behoorlijk goed op dreef stond aan het einde van een serie goede aanvallen nadat de Oysters, Hoek van Holland op de achterlijn hadden vast gezet. 10-10 (weer ging de kick mis, helaas).

In de laatste minuten van het eerste bedrijf werd Isaac Kense met geel naar de sin-bin gestuurd. Er ging een bijna perfecte judo tackle aan vooraf maar die kreeg de goedkeuring van de referee helaas niet. Juist in deze periode gaf Hoek van Holland gas zodat er alsnog een brugje geslagen werd op slag van rust. Doordat er wat schermutselingen waren geweest telde de leidsman er zomaar 6 minuten bij in de eerste helft. Precies genoeg voor de Hoekers om, via Hooker Paula Filmoekava, de stand naar 15-10 te brengen.

In het tweede bedrijf waren beide teams nog meer aan elkaar gewaagd. Er werden geen tries meer toegestaan enkel 3 penalties (2 voor Oysters en 1 voor Hoek). Verder was het vermelden waard dat Taualai zijn rentree maakte na 8 wedstrijden afwezigheid en dat de Oysters, ondanks het goede veldspel de overwinning aan Hoek van Holland moesten laten. In de eerste helft werd tijd bijgetrokken; in de twee helft floot de overigens uitstekend leidende scheidsrechter 40 seconden te vroeg af.

Wat dat kan betekenen moet eens gevraagd worden bij onze vrienden in Den Bosch…