Care Inn

Gemeente Oisterwijk moet dwangsom betalen en reageert niet op vragen


De bezwaarcommissie was in december vorig jaar al klaar met de behandeling, maar om het college (burgemeester en wethouders) van Gemeente Oisterwijk in beweging te krijgen was de rechter en een opgelegde dwangsom nodig. Allemaal voor wat blijkt een misverstand die zorgt voor een tegenstrijdigheid in de gemeentelijke documenten.

Achteraf blijkt uit de documenten die wij hebben ingezien dat het allemaal gaat om een administratieve fout in de gemeentelijke documenten en de communicatie daarover richting de inwoners. In het ‘model verkeersbesluit’ dat als basis wordt gebruikt voor verkeersbesluiten, staat vermeld dat een laadpaal met bijbehorende parkeerplekken voor elektrische voertuigen standaard uit twee parkeerplekken bestaat. In de onderhavige situatie was vanaf het begin al de bedoeling dat er slechts één parkeerplek ingericht moest worden voor het opladen, en zover er eventueel later ruimte voor zou zijn een tweede. Ook staat in het nu genomen collegebesluit dat de communicatie hierover naar de inwoners verwarring kan geven; iets wat afgelopen jaren ook op andere locaties het geval bleek te zijn, omdat gemeente verschillende boodschappen geeft op verschillende plekken. De berichtgeving, maar ook de rectificatie bleek onjuist (klik).

Te lang

Een laadpaal met twee parkeervakken, waar je alleen mag staan als je aan het laden bent (Bron: Gemeente Oisterwijk – Niet specifiek de plek waar het in dit bezwaar om gaat)

Het college heeft op 22 september 2022 besloten in het Huysackerpad in Moergestel een oplaadvoorziening aan te brengen. De betreffende bewoner heeft op dat besluit op 5 oktober 2022 bezwaar gemaakt, omdat deze het niet eens was met het plan. In december heeft de bezwaarcommissie zich hierover gebogen, maar een besluit van het college bleef uit. De rechter heeft de gemeente daarvoor op de spreekwoordelijke vingers getikt (klik). Op die 30 mei 2023 besloot de rechter dat Gemeente Oisterwijk nog 14 dagen de tijd kreeg een besluit te nemen. Ook dat werd niet gehaald; het besluit is uiteindelijk op 20 juni genomen.

Kosten

Uit het collegebesluit blijkt dat de gemeente  nu twee dwangsommen moet betalen, plus de kosten van de rechtbank. De eerste is een wettelijke, die inging op 9 maart 2023, omdat gemeente meer dan 18 weken na het einde van de bezwaartermijn nog geen besluit had genomen. Dit bedrag bedraagt 1.442 euro. De tweede betreft de dwangsom die de rechter heeft opgelegd. Dit bedrag bedraagt 700 euro. Daarbij komen de kosten van de rechtszaak, totaal door de rechter vastgesteld op 600 euro. Totaal 2.742 euro, plus nog de ambtelijke uren en gemeentelijke juridische kosten! Het zijn allemaal kosten die niet nodig waren geweest als gemeente het oorspronkelijke besluit juist had genomen, of daarna eerder had gereageerd op het bezwaar.

Tevreden?

Volgens de betreffende bewoner heeft deze opmerkelijk genoeg nog geen kopie van het besluit ontvangen. Onze redactie ontving een korte samenvatting van het collegebesluit op donderdagmiddag 22 juni, en desgevraagd een kopie van het volledige besluit volgde afgelopen maandag. Mogelijk dat de betreffende inwoner het ook met het nieuwe besluit niet eens is, en ook andere inwoners kunnen indien gewenst een bezwaar indienen. Immers heeft het college een nieuw besluit genomen, en dat nieuwe besluit kan ook ongewenst de belangen van inwoners raken.

Eerder, en ook nu blijven onze vragen aan het college over het waarom dit zo lang heeft geduurd, en waarom de door de rechter opgelegde termijn niet is gehaald, onbeantwoord.