Nederland kent een opvangcrisis, er zijn en komen meer vluchtelingen die ons land inkomen dan dat er opvangplekken zijn. Gemeenten is daarom gevraagd te zorgen voor meer opvangplekken.
Gemeente Oisterwijk heeft samen met de andere gemeenten die vallen onder ‘Hart van Brabant’ afgesproken de opgelegde taakstelling met elkaar te delen, en gezamenlijk aan de taakstelling te voldoen alsof het één gemeente betreft. In overleg wordt met elkaar gekeken welke gemeente welke opvang het beste kan realiseren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de ene gemeente meer asielzoekers opvangt in een AZC, en een andere gemeente meer vluchtelingen uit Oekraïne huisvest. Deze afspraken lopen vooruit op het plan van de landelijke overheid, om de last te verspreiden over alle gemeenten, en die gemeenten te dwingen om voor opvang te zorgen.
Volgens de verwachtingen en de landelijke verdeling, zouden er in onze regio nog 434 plekken extra gerealiseerd moeten worden. Het AZC, de extra opvang van asielzoekers gecombineerd met opvang van Oekraiense vluchtelingen, voldoen Gilze Rijen (502 %) en Oisterwijk (244 %) al ruimschoots aan de taakstelling. Waalwijk en Baarle Nassau iets minder en de overige gemeenten nog relatief beperkt (zie schema).
Vanuit de Regionale Regietafel (RRT) van de gemeenten in Hart van Brabant is besloten dat gemeenten die onder de 60% zitten, alsnog moeten werken aan verhoging; gemeenten die boven de 100% zitten in ieder geval geen verdere inspanning hoeven te verrichten, maar wel hun bestaande opvang moeten behouden. Gemeente Oisterwijk heeft daartoe ondertussen besloten (klik).