Care Inn

Veilig en verzekerd meerijden in de carnavalsoptocht *


In februari viert een groot deel van ons land carnaval. Hoogtepunt van dit volksfeest is natuurlijk de carnavalsoptocht. Ben jij volop bezig met de laatste voorbereidingen zodat jouw praalwagen zal schitteren tijdens de optocht dit jaar? Check dan wel even of je goed verzekerd bent.

Doe je mee met een carnavalswagen? Zorg dat je goed verzekerd bent!

Het is een ontzettende domper op de feestvreugde, maar het komt toch regelmatig voor: een ongeluk tijdens de optocht. Denk aan schade aan een geparkeerd voertuig langs de route of nog erger: aan een toeschouwer die bijvoorbeeld onder een praalwagen loopt. En wat als er een feestganger van de praalwagen valt en in het ziekenhuis terechtkomt? Wie is er verantwoordelijk voor de (medische) kosten? Een goede praalwagenverzekering kan uitkomst bieden. Maar hoe weet je welke verzekering goed is en welke verzekeraar ook daadwerkelijk de schade dekt?

Welke verzekering heb je nodig?

Welke verzekering je nodig hebt, is van verschillende factoren afhankelijk. Hoe groot is de praalwagen? Wat zijn de risico’s? Hoeveel mensen feesten er mee op de praalwagen? Met wat voor voertuig wordt er gereden? Voordat je een verzekering afsluit, is het belangrijk om goed te informeren naar de voorwaarden van de verzekeraar.

Check in ieder geval de volgende zaken:

  • Is alleen de praalwagen of platte kar verzekerd of geldt de verzekering ook voor het trekkend voertuig?
  • Zijn de passagiers in of op de praalwagen verzekerd (of is de verzekering uit te breiden met een ongevallendekking)? Welke eisen stelt de verzekeraar bijvoorbeeld aan de omheining van je praalwagen?
  • Waarvoor zijn de passagiers verzekerd (overlijden, blijvende invaliditeit, dokterskosten)?
  • Is de geluidsapparatuur meeverzekerd?
  • Wat als er iemand wordt aangereden?
  • Zijn de ritten van en naar de startplaats van de optocht verzekerd? En mogen er dan al passagiers op de praalwagen staan?
  • Wanneer start de dekking (op de dag van de optocht of eerder)?
  • Biedt de verzekering ook dekking in andere landen wanneer de route van de optocht hierlangs loopt?
  • Zijn er meerdere deelnemende praalwagens van je vereniging binnen één optocht te verzekeren?
  • Is de verzekering af te sluiten door een vereniging en/of door een deelnemer?

Voorkom ongelukken

Natuurlijk is het belangrijk dat je van tevoren maatregelen neemt om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat zowel de praalwagen als het trekkend voertuig technisch in orde is, controleer de vergunning voor de praalwagen en voorkom dat passagiers van de wagen vallen door goede hekken en/of zitplaatsen op de wagen te plaatsen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Bovenstaande informatie werd in 2023 door Adfiz uitgegeven. Dit jaar zijn daarbij op advies van Midden Brabants Advies nog enkele aandachtspunten meer van belang: Het aantal praalwagen-verzekeraars in Nederland is beperkt tot slechts 1 maatschappij. Door de grote schadelast worden ieder jaar de verzekeringsvoorwaarden bijgesteld. Voor 2024 geldt dat bij meer dan 8 personen op de wagen er premie-toeslagen gelden. Het aantal personen op de wagen heeft men beperkt tot 20.

Vraag om advies, neem contact op met www.middenbrabantadvies.nl of stuur een mail met je wensen naar info@middenbrabantadvies.nl

* Uitleg over de ster in de titel leest u in onze Disclaimer