Uit een vraaggesprek in de raadsvergadering van afgelopen donderdag, blijkt dat het college, bij monde van wethouder Dion Dankers, de mogelijke renovatie van buitenbad Staalbergven in relatie ziet tot de benodigde bezuinigingen en de daarbij opgevraagde wensen van inwoners.
In het meest recente raadsdebat over een mogelijke investering in het buitenbad Staalbergven, waar op dat moment geen financiering voor werd gevonden, heeft de raad aan het college opdracht gegeven samen met inwoners te kijken naar meer of andere vormen van inwonersparticipatie. Het idee was om samen met inwoners te kijken of er andere financieringsvormen mogelijk zijn, en of er mogelijkheden zijn de kosten met behulp van inwonersinitiatieven omlaag te krijgen. Een combinatie van beide zou mogelijk de renovatie van het Staalbergven alsnog mogelijk kunnen maken.
VVD raadslid Con van Beckhoven stelde tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag dat participatie met inwoners door de raad als belangrijk wordt gezien, en de raad die opdracht ook specifiek heeft meegegeven aan het college. Hij vroeg daarop: ‘Wat is de stand van zaken tot op dit moment van de inwonersparticipatie?’ Van Beckhoven gaf daarbij ook aan dat hem de gesprekken tussen gemeente en Natuurmonumenten (eigenaar van het terrein) benauwde.
Bezuinigingen
Wethouder Dion Dankers gaf aan in gesprek te zijn met belangengroep Hard voor Staal, en goede gesprekken te onderhouden met Natuurmonumenten. Hij verwacht dat snel af te kunnen ronden, met tevens een nieuwe datum waarop een besluit genomen kan worden. Verder verwijst de wethouder naar het Burgerpanel onderzoek over de noodzakelijke aankomende bezuinigingen, die ongeveer neer komen op een 3-4 miljoen per jaar. In dat onderzoek wordt inwoners gevraagd waar zij de beschikbare middelen het liefst aan willen besteden. Het college wil de verdere besluitvorming voor het Staalbergven mede van dat onderzoek laten afhangen. Dat is op zich niet vreemd, want het miljoenen kostende project zal zwaar op de gemeentebegroting drukken; precies ook de reden waarom de raad er eerder geen ‘ja’ op kon geven.
Raadslid Con van Beckhoven was nog niet tevreden over het antwoord van de wethouder, want hij heeft een actieve burgerparticipatie gemist. ‘Ik ben zelf ook burger, en heb niets gezien, geen brief of enquête.’ De wethouder refereerde opnieuw aan de algemene bevraging over mogelijke bezuinigingen, die voor iedere inwoner beschikbaar is via het Burgerpanel. Meer uitleg over een specifieke burgerparticipatie voor het Staalbergven kwam er niet; die is specifiek voor het Staalbergven niet georganiseerd.
Europese subsidie
Dankers had nog een kleine verrassing voor de raad. Hij kwam in alle voorzichtigheid en met de nodige ‘slagen om de arm’ met een positieve optie om samen met een Belgische provincie een Europese subsidie aan te vragen. Van Beckhoven vond dat in reactie op zijn vragen niet toe doen; zijn VVD collega Ton van de Ven nam dat stokje over en ook Jean Coumans (PRO) had behoefte aan meer uitleg over de eventuele mogelijkheden tot financiering middels de opgeworpen optie van een Europese subsidie. Dankers weet echter nog niet of die subsidie er komt. Hij legt uit dat deze subsidie is gericht op de duurzaamheid en bescherming van de natuur. Er is een onderzoek gaande naar aan welke voorwaarden een subsidie aanvraag moet voldoen; het is volgens de wethouder nog afwachten wat hier uit kan komen.
Medio dit jaar moet de raad een besluit nemen over de toekomst van het Staalbergven; het is nog onbekend of het college op dat moment middels financiering en/of participatie een voor de raad voldoende haalbare oplossing kan bieden.