Gemeente Oisterwijk kan niet concreet aangeven of de achterstand wordt ingehaald; of de taakstelling voor de huisvesting van statushouders wordt gehaald.
Ieder half jaar krijgen Nederlandse gemeenten vanuit de Rijksoverheid een aantal opgelegd van te huisvesten statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning). Deze taakstelling is nodig om te zorgen dat er in de AZC’s ruimte vrij komt voor instroom van vluchtelingen.
Gemeente Oisterwijk heeft dit eerste halfjaar 19 statushouders vanuit de taakstelling van vorig jaar, en 35 statushouders van dit half jaar voor wie zij een huis moeten organiseren. Een klein deel daarvan is toegewezen, waarmee het nog te realiseren aantal op 41 uitkomt. Deze moeten voor 1 juli, dus binnen 2,5 maand zijn gerealiseerd.
‘Hoewel we streven naar goede, structurele huisvesting van de statushouders die zijn gekoppeld aan onze gemeente, blijkt dat in de praktijk een lastige opgave. In Oisterwijk hebben we een beperkt aanbod van sociale huurwoningen en een hoge vraag. 10% van de vrijgekomen huurwoningen wordt volgens de prestatieafspraken met Leystromen aan statushouders toegewezen. We streven er naar om te voldoen aan de taakstelling, maar we streven vooral ook naar voldoende woningaanbod voor alle Oisterwijkers. Daarvoor zetten we in op nieuwbouw, meer doorstroming e.d. Ook binnen de regio werken we samen, het behalen van de taakstelling blijft een uitdaging waar we allemaal voor staan.’
Met deze aantallen (10% van het aanbod) is de kans groot dat ook dit half jaar de taakstelling niet behaald wordt. Daartoe zouden er aanmerkelijk meer woningen gebouwd moeten worden; of het percentage in de verdeling verhogen hetgeen ten koste gaat van andere woningzoekenden; of men zou specifiek voor deze doelgroep woonruimte realiseren.
Wel loopt Oisterwijk voorop in de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen; mogelijk dat dit voor de rijksoverheid voldoende compensatie biedt.