Care Inn

Gemeentelijke actiepunten voor wijkcentra na jaar nauwelijks opgepakt


In 2016 werd er tussen de gemeente en de diverse wijkcentra een intentieverklaring aangegaan, voor verbeteringen van het wijkgebeuren en daarbij de rol van zowel gemeente als wijkcentra. In 2024 werd opnieuw een intentieverklaring ondertekend, gebaseerd op een visie die in 2019 werd opgesteld. Van de zes beschreven doelen, is er afgelopen jaar één deels opgepakt.

Gemeente Oisterwijk wil naar een samen redzame samenleving.

Met de ondertekening van een intentieverklaring (klik), willen gemeente (college van burgemeester en wethouders) en de wijkcentra (merendeel vrijwilligers) aangeven dat zij zich gezamenlijk inspannen om de uitgangspunten van de wijk- en buurtcentra te realiseren. Het betreft hier de wijkcentra in de kern Oisterwijk; de wijken Bunders, Pannenschuur, Westend en Waterhoef. In de meest recente intentieverklaring waren zes punten opgenomen om aan te werken.

De actiepunten (samengevat):

1. Besturen van de wijkcentra willen minder met de uitvoering van activiteiten, en meer met algemeen beleid bezig zijn. Gemeente zet een ondersteuningsstructuur op voor de wijkcentra.

2. Wijkbewoners moeten bekend zijn met de activiteiten van het wijkcentrum. Onder andere middels activiteitenkalender in de media, een gezamenlijke website, krant, informatiedag e.d.

3. Wijkcentrum is een plaats waar alle wijkbewoners welkom zijn en hun gewenste activiteit kunnen beoefenen. Zo veel mogelijk open voor een informele ontmoeting.

4. Iedereen is welkom, met daarbij in ieder wijkcentrum activiteiten die eenzaamheid in de wijk tegen gaan.

5. Samenwerking tussen wijkcentra, gemeente, scholen, bedrijven en wijkbewoners om vorm te geven aan de leefbaarheid in de wijk.

6. Toegankelijkheid van het gebouw moet voldoen aan de ITS Norm. Deze norm stelt op welke manier gebouwen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking.

Status

Bovenstaande intentieverklaring werd opgesteld in februari 2023. In de intentieovereenkomst staat bij meerdere actiepunten vermeld, dat de wijkcentra voor deze doelen hulp nodig hebben van de gemeente, de gemeente dit gaat realiseren en/of partijen dit samen moeten oppakken. Nu ruim een jaar later blijkt uit navraag bij de gemeente dat van de zes punten, actiepunt 2 deels is opgepakt. ‘Na de ondertekening van de intentieverklaring zijn wij in gesprek gegaan met de wijk- en buurtcentra over welke uitgangspunten prioriteit hebben. Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat wij ons de komende tijd gaan richten op de uitgangspunten 1, 2 en 6,’ aldus een woordvoerder namens het college. Er worden momenteel voorbereidingen getroffen om actiepunt 1 en 6 op te pakken.