Care Inn

Toch vluchtelingen in Fletcher Hotel Boschoord Oisterwijk


Ondanks de stellige ontkenning door Fletcher, blijken er toch vluchtelingen te verblijven in hotel Boschoord in Oisterwijk.

In Hotel Restaurant Boschoord in Oisterwijk verblijven momenteel 20 vluchtelingen.

In reactie op onze publicatie deze ochtend (klik), waarbij werd ontkent dat er vluchtelingen verblijven in Fletcher Hotel Boschoord in Oisterwijk, kwam er opnieuw en nu via een andere bron informatie bij ons binnen dat daar wel degelijk vluchtelingen verblijven. De woordvoerder van Fletcher had dit deze ochtend tot tweemaal toe stellig ontkent. Een woordvoerder van het COA laat desgevraagd weten: ‘Sinds 8 april verblijven er 20 statushouders in Hotel Boschoord tot 8 juni.’ In dit geval, zijn hierdoor bezoekers aan het Intents Festival gedupeerd, omdat die nu niet kunnen verblijven op de tijdig door hen geboekte locatie.

Statushouders

Statushouders zijn vluchtelingen die na hun asielaanvraag een verblijfsvergunning hebben gekregen. ‘Het COA is begonnen aan een landelijke actie om vergunninghouders in kleine aantallen in hotels te plaatsen. Dit is nodig om de enorme druk op de bezetting te verlagen en te voorkomen dat er voor nieuwe asielzoekers geen opvangplekken meer zijn. De actie wordt uitgevoerd in opdracht van het Rijk en na instemming van de commissarissen van de Koning. Er is nog steeds een tekort aan opvangplekken in Nederland.’

Woningnood

Vanwege een al jaren heersend ernstig woningtekort, zijn er onvoldoende woningen voor alle doelgroepen, en dus ook voor statushouders. Gemeenten kunnen niet aan de taakstelling voldoen, en daarmee blijven de statushouders in de asielopvang, waar ze na hun vergunning eigenlijk niet zouden mogen blijven. ‘Inmiddels wachten bijna 10.000 mensen in de asielopvang langer dan 14 weken op een woning in de gemeente waaraan ze zijn gekoppeld.’ De vergunninghouders worden geplaatst in hotels in de buurt van het azc waar ze nu verblijven. Het COA zorgt ervoor dat de vergunninghouders in contact blijven met de dichtstbijzijnde COA-locatie. De vrijgekomen opvangplekken worden ingezet voor de asielzoekers die nu nog verblijven op locaties die sluiten.

Volgens het COA worden gemeenten hierover geïnformeerd; zover bekend heeft Gemeente Oisterwijk hierover nog geen informatie naar buiten gebracht; ook hebben zij nog niet gereageerd op onze vragen. Waarom Fletcher Hotels ons verkeerde informatie heeft gegeven is nog niet bekend. Zodra er meer informatie komt vullen wij dit bericht aan.