Care Inn

Waarom nies ik zoveel?*


Dit is een gesponsord artikel van Alles over allergie.

Iedereen niest wel eens, de één wat meer dan de ander. Maar wanneer je over een langere periode vaak moet niezen, dan is het natuurlijk een heel ander verhaal. Zeker als het ook gepaard gaat met dikke ogen en een verstopte neus. Het zou kunnen zijn dat je verkouden wordt, maar de kans dat je een allergie hebt is net zo groot.

Om erachter te komen waar het overmatig niezen vandaan komt, hebben wij van Alles over allergie dit artikel geschreven. Hierin beschrijven we wat overmatig niezen veroorzaakt én wat je er tegen kan doen. Dus als jij regelmatig flinke niesbuien ervaart, doe je er goed aan dit artikel te lezen.

De redenen dat je veel moet niezen

Allereerst is het goed om te weten wat overmatig niezen eigenlijk inhoudt. In de regel hanteren we dat dit meer dan 4 keer per dag niezen is. Nu je dit weet, kunnen we beter kijken naar wat de meestvoorkomende redenen zijn van veel niezen.

Overmatig niezen door allergieën

Een allergie is één van de grootste boosdoeners van overmatig niezen. Als je merkt dat je elk jaar last hebt van overmatig niezen, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je hooikoorts hebt.

Op de website van Alles over Allergie kan je zien welke pollen er momenteel in de lucht zijn. Met de pollenradar hoef je alleen je postcode in te vullen, om vervolgens precies te zien hoeveel en welke pollen er bij jou momenteel in de buurt zijn.

Als je het hele jaar door last hebt van overmatig niezen, dan is een allergie nog steeds niet uitgesloten. Sommige mensen zijn allergisch voor (bijna) alle pollen, waardoor ze het hele jaar door last hebben. Maar ook een huisstofmijtallergie komt vaak voor.

Waarom nies ik zoveel?

Niesbuien vanwege een virus

Een andere veelvoorkomende reden dat je veel moet niezen, is een virus. Dit uit zich dan vaak in een verkoudheid of griep. Echter hebben veel mensen het wel door wanneer ze grieperig of verkouden zijn, omdat je ook andere symptomen hebt.

Mensen met heftige allergieën kunnen sommige van deze symptomen echter ook ervaren. Als je dus regelmatig moet niezen, last hebt van een verstopte neus en tranerige ogen, doe je er goed aan om te kijken of je geen allergie hebt.

Andere redenen die overmatig niezen veroorzaken

Naast een virus en allergieën zijn er ook nog andere redenen die niesbuien veroorzaken. Belangrijk verschil is dat deze oorzaken vaak niet veelvuldig niezen veroorzaakt dat meerdere dagen aanhoudt. Het is vaker een acute reactie op een prikkel of stof die je lichaam irriteert.

Enkele van deze redenen kunnen zijn:

  • Pepers en kruiden
  • Stof, bijvoorbeeld van een stoffige kamer
  • Rook, van sigarettenlucht of een ruimte met veel uitlaatgassen
  • Alcohol

Mocht je dus last hebben van veel niezen, en een verkoudheid is uitgesloten, is de kans dus groot dat je een allergie hebt. Bekijk de website van Alles over Allergie om te kijken welke stappen je kan nemen om af te komen van het overmatig niezen.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier