Care Inn

Lokale politici in gesprek met VMBO-jongeren Durendael


Donderdag 20 juni werd het derde VMBO jongerenpanel op 2College Durendael georganiseerd door docent Mitchel Broekhoven, samen met D66 raadslid Inge van Beers.

Geertje Mink – CDA (links), daarnaast Inge van Beers – D66 en achteraan Alex van Assouw – AB in gesprek met leerlingen van 2 College Durendael.

De raadsleden waren in groten getale aanwezig. Alle politieke partijen uit de gemeente Oisterwijk waren vertegenwoordigd. Raadsleden Van Beers (D66), Mink (CDA), Van Assouw (AB), Simons (VVD), Boot, (Pro), De Werdt (CDA), Van den Brand (PGB) en commissielid Ooms (D66) zijn met leerlingen in gesprek gegaan over diverse lokale stellingen.

Doel jongerenpanel
Het jongerenpanel dient verschillende doelen. Zo is het voor Durendael belangrijk om leerlingen meer in de praktijk te laten leren en in contact te brengen met politici. De politici zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om in contact te treden met verschillende doelgroepen in de gemeente. Zij zien in dit jongerenpanel een kans om op een laagdrempelige wijze te luisteren naar de jeugd. Voor de politiek is het duidelijk dat de jeugd de toekomst heeft en vanuit een heel ander perspectief naar belangrijke thema’s kijkt. ‘De jeugd heeft de toekomst en kijkt heel verfrissend naar actuele thema’s’, aldus Inge van Beers.

Hoogtepunten
In twee verschillende rondes zijn de jongeren met de politici in gesprek gegaan over thema’s zoals een autovrij centrum, bestrijding van armoede, mogelijke verplaatsing van Intents festival en criminaliteit onder jongeren. Van Beers: ‘Het was duidelijk dat de leerlingen zich goed hadden voorbereid door zich vooraf in te lezen over wettelijke afspraken, gedecentraliseerde taken en gevolgen voor inwoners per thema.’ Patrick Simons was verrast ‘hoe goed sommigen al weten en snappen hoe ons fiscale stelsel werkt. “Liberalen in de dop”, grapte hij tegen zijn mede-raadscollega’s.

Compliment
De aanwezigen raadsleden waren onder de indruk van de manier waarop de VMBO leerlingen zich konden verwoorden, hoe zij denken over diverse thema’s en voor- en tegenargumenten afwogen. Hierin werd opnieuw duidelijk dat onze jeugd te toekomst heeft!