Care Inn

Oisterwijkse reuzen trokken door Maastricht (+Film)


De reuzen uit Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk waren afgelopen weekend op visite in Maastricht bij Reus Gigantius.

De Oisterwijkse reuzen op bezoek in Maastricht (Foto: Carien van de Pas).

‘Het was gigantisch’, aldus carien van de Pas, die van dit spektakel enkele foto’s heeft gemaakt. ‘De optocht, de reuzen, maar vooral de mensen die kwamen kijken, niet te schatten zoveel. Het was een prachtige dag!’

De vier reuzen uit onze gemeente zijn Peer Paorel, Gèèselse Ermelindis, Heukelomse Mie, Arioneke ùt Haoren en het kleine reusje Hendrikje. De eerste drie werden in het kader van de millenniumwisseling en de gemeentelijke herindeling van 1997 geboren. In 2010 is er een klein reusje bijgekomen: Hendrikje het monster van de vennen. In 2021 vonden er opnieuw gemeentelijke herindelingen plaats, dit heeft er voor gezorgd dat zich een nieuwe reus heeft aangesloten bij het reuzengilde: Ariaoneke ùt Haoren. De reuzen van de Gemeente Oisterwijk kunnen als een van de weinige reuzen in Nederland nog echt gedragen worden door dragers. Bij een beperkte beschikbaarheid van dragers, kan er gekozen worden om de reuzen op wieltjes te zetten om ze toch aan het publiek te kunnen tonen.

Reuzenstoet

In het weekend van 1 en 2 juni vond de 11e editie van het Maastrichtse Internationale Reuzenfeest plaats in het stadscentrum. Het was een waar spektakel voor jong en oud. Op zaterdagmiddag trok de kinderreuzenstoet door de straten en op zondag was er de grote historische Reuzenstoet. 21 september 2025 is het weer Reuzenoptocht in Oisterwijk!

Klik hier voor meer foto’s