Care Inn

Partij PRO: Gemeente moet inwoners die ondersteuning nodig hebben actief helpen


We hebben het vorige week allemaal kunnen lezen: gemeenten weten mensen die recht hebben op hulp en ondersteuning niet altijd goed te bereiken. PRO heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het feit dat inwoners op dit gebied onvoldoende worden ontzorgd. Wij zien graag een veel actievere rol vanuit de gemeente.

Het (demissionaire) kabinet is aan de slag gegaan met het veranderen van de wetgeving. Proactieve dienstverlening staat daarbij centraal. Mensen hoeven dan niet zelf iets aan te vragen maar horen van de overheid waar ze recht op hebben. PRO heeft in het verleden diverse oproepen gedaan om regelingen bereikbaar te maken voor méér mensen. Want waar heb je recht op en waar moet je aankloppen? De toeslagenaffaire heeft voor angst gezorgd; wat als je alles weer terug moet betalen? In het geval van armoede of schulden komt daar vaak ook nog schaamte bij kijken. Aan de gemeente de taak om duidelijkheid te verschaffen en mensen écht actief te benaderen en helpen in plaats van af te wachten of iemand zich meldt.

Daarnaast vinden wij dat regelingen versimpeld kunnen worden. Voor mensen die bij de gemeente al wél in beeld zijn, kan de gemeente gewoon zorgen dat ook andere regelingen en toeslagen worden ingeregeld. Het college beroept zich hierbij graag op de privacywet (AVG). Voor PRO weegt dit echter niet op tegen de armoede en ellende waar deze mensen onder gebukt gaan. Vertrouwen is hierbij het toverwoord. Zij hebben immers wel wat anders aan hun hoofd. Als arm zijn een dagtaak is geworden, waar haal je dan de tijd vandaan om uit de armoede te komen?

Inkomensondersteunende voorzieningen hebben bovendien een grote preventieve werking. Ze zorgen ervoor dat mensen weer kunnen deelnemen aan de samenleving, wat een positief effect heeft op de gezondheid. Daarmee besparen we ook een hoop kosten in de toekomst.

PRO zal zich ervoor blijven inzetten dat ALLE inwoners van Oisterwijk kunnen meedoen en dat niemand aan de kant hoeft toe te kijken. Wij geven niet op!

Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl

Marion Das
Namens fractie PRO Oisterwijk

 

Het bericht PRO: Gemeente moet inwoners die ondersteuning nodig hebben actief helpen verscheen eerst op PRO Oisterwijk.

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)