Care Inn

Rugby Oysters heeft geen vertrouwen meer in verhuisplannen Gemeente Oisterwijk


Casper Jansen, voorzitter van de rugbyclub Oysters uit Oisterwijk, zegt geen vertrouwen meer te hebben in het Oisterwijkse college (burgemeester en wethouders) in de beoogde verhuisplannen.

Links het voormalige Taxandriaveld; rechtsboven de locatie van de Oysters (Bron: Google Maps).

Volgens de voorzitter van de rugbyclub Oysters is er door de clubleden erg veel tijd gestoken in het plan, dat volgens hen nadrukkelijk op verzoek van het college werd opgepakt. Er blijkt volgens hen geen sprake van ‘enige serieuze opvolging en nakoming van afspraken’. De club geeft nu aan niet meer te willen verhuizen, en zich te concentreren op efficiënt zo goed mogelijk gebruik van hun huidige locatie.

Verhuizing

Gemeente Oisterwijk had bij de club het verzoek neergelegd samen te kijken naar een verhuizing van de activiteiten van hun huidige locatie aan de Scheibaan, naar het ‘Taxandriaterrein’, bekend onder de naam sportpark De Gemullehoeken. Eerder was in die hoek naast de atletiekvereniging ook de voormalige voetbalclub gevestigd. De voetbalclub is enkele jaren terug verhuisd en gefuseerd tot Trinitas. Er kwam daarmee ruimte vrij op sportpark De Gemullehoeken.

Staalbergven

Die ruimte had de gemeente willen gebruiken voor woningbouw, maar dat is lastig vanwege de stikstofbeperkingen direct naast een natuurgebied. Daarna kwam het idee om de rugbyclub naar die plek te verhuizen. En tijdens discussies over het Staalbergven werd de huidige Oysters locatie genoemd om aanvullende horeca en andere voorzieningen te realiseren voor de (mogelijk) toekomstige vernieuwing van het buitenbad.

Uitstel

Op 10 maart 2022 heeft de raad aan het college opgedragen voor het einde van 2022 te komen met een plan voor het deels verlaten en deels nog door de atletiek in gebruik zijnde sportpark De Gemullehoeken. Bij een dergelijke uitwerking zou behoud van de atletiek op die plek als uitgangspunt moeten dienen. In 2023 en ook recent heeft het college aan de raad laten weten dat het college nog niet alle informatie voorhanden heeft om alle scenario’s te kunnen uitwerken. Een voorstel aan de raad – en daarmee dus ook duidelijkheid voor de clubs – bleef uit.

Atletiek

Atletiekvereniging Taxandria heeft op 19 juni van dit jaar aangegeven dat zij op hun huidige plek kunnen blijven. Het college liet hierover aan onze redactie weten, niet te weten waarom de atletiekvereniging met deze melding is gekomen; er was daarover geen besluit genomen. Een besluit voor de toekomstige volledige invulling van het deels verlaten sportpark is er nog niet. Het college verwacht hiertoe eind dit jaar met een voorstel te komen. Daarna zal de raad hierover een besluit moeten nemen.

Onbeantwoord

Het nu door de rugbyclub openbaar gemaakte standpunt is op 11 juni door het college besproken. In de samenvatting van die vergadering staat vermeld dat wethouder sport Dion Dankers de club zal uitnodigen voor een gesprek. Ook staat vermeld dat er een schriftelijke reactie naar de club zal volgen. Ondanks ons herhaaldelijk verzoek tot inzage in zowel het collegebesluit alsmede de schriftelijke reactie, is deze niet ontvangen. Het standpunt van het college en/of de wethouder is dan ook niet bekend.