Care Inn

Vergunning varkensboer Heukelom is volgens rechter prima


Een direct omwonende particulier, de Vereniging Westend en Omwonenden Oisterwijk, het B-team Oisterwijk en Stichting Brabantse Milieufederatie hebben hun bezwaren tegen een vergunning voor een varkensboer in Heukelom aan de rechter voorgelegd.

De huidige stallen aan de Oisterwijksebaan 6 in Heukelom (Bron: Google Maps)

De gemeente heeft aan die boer aan de Oisterwijksebaan 6 in Heukelom een vergunning gegeven voor het uitbreiden/ vernieuwen van varkensstallen. De bovenvermelde personen en organisaties zijn daar tegen. Behoudens een formaliteit, die de rechtbank in de uitspraak direct heeft hersteld, heeft de gemeente volgens de rechters goed gehandeld.

‘Naar het oordeel van de rechtbank heeft het college (Burgemeester en wethouders Gemeente Oisterwijk – Red.) de omgevingsvergunning … … niet hoeven weigeren.’  De vergunning werd op verzoek van de eisers door de rechter getoetst op onder andere ammoniakemissie, beschikbare technieken, gezondheid, geur, fijnstof en geluid.

De vergunning is omstreden, omdat een andere boer in dezelfde straat op nummer 2 door Gemeente Oisterwijk werd uitgekocht. De boerderij op nummer 6 is een flink stuk verder van de woonwijk gelegen dan de boer die door Gemeente Oisterwijk werd uitgekocht (klik).

De rechter ziet er in dit geval in ieder geval geen probleem in, en is van mening dat de gemeente voldoende zorgvuldig heeft gehandeld.