Care Inn

VVD Oisterwijk wil meldpunt voor misstanden arbeidsmigranten


Vanwege recent aangetroffen misstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Oisterwijk, en het belang van goede leef- en werkomstandigheden, wil VVD Oisterwijk een meldpunt bij de gemeente.

Recent werden bij controles van huisvesting voor arbeidsmigranten gevaarlijke situaties aangetroffen. Op een perceel in het buitengebied was sprake van illegale huisvesting van 9 arbeidsmigranten. Drie van hen verbleven in een woonunit die in slechte staat verkeerde. Er waren geen rookmelders of blusmiddelen aanwezig, overal hingen elektrakabels los, diverse wandcontactdozen zaten los en er was ongedierte aanwezig. Vanwege de onveilige en onhygiënische situatie heeft de gemeente de drie arbeidsmigranten direct tijdelijk op een andere locatie ondergebracht.

Recent ontstond brand in een verblijf voor arbeidsmigranten in Haaren; het toont aan hoe belangrijk veiligheid is (Foto: Toby de Kort).

In april van dit jaar werd het risico van persoonlijk letsel duidelijk, toen in Haaren een loods met verblijfsruimten voor arbeidsmigranten in vlammen opging. Daar verbleven 10 arbeidsmigranten. Er zijn geen ernstige gewonden gevallen; wel waren er bewoners met ademhalingsproblemen door de rook. In de Gemeente Oisterwijk is voor huisvesting van arbeidsmigranten vergunning nodig, en is er specifiek beleid waar de woningen aan moeten voldoen.

Melden

Na de controle eerder deze maand, en de constatering van gebreken, gaf de gemeente aan: ‘Het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners eventuele vermoedens melden. Dit kan ervoor zorgen dat slachtoffers hulp en ondersteuning krijgen, en verdachten worden opgespoord. Melden kan bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente. Ook bij www.meldmisdaadanoniem.nl.’

Raadslid Patrick Simons stelt in een brief aan het college (burgemeester en wethouders): ‘De stap voor mensen om verdenkingen bij de politie of Meld Misdaad Anoniem te melden kan nogal groot zijn. Kan de gemeente een mailadres openen waar mensen deze meldingen onder vertrouwelijkheid kwijt kunnen?’