Care Inn

Waarom de Nederlandse technologiesector zo veelbelovend is voor 2024 *


Het jaar 2023 zal in de technologie geboekstaafd worden als het jaar dat in het teken stond van artificiële intelligentie of kortweg AI. Het was vooral kenmerkend omdat ChatGPT voor het eerst jarig was en deze service ondertussen ook de nodige concurrentie kreeg. Wat wordt er verwacht van de tendensen in 2024 en hoe zullen deze doelen bereikt worden?

 

Welke factoren dragen bij aan het succes?

Er zijn een aantal elementen die bijdragen aan onze technologische vooruitgang.

Slimme koppen en goede opleidingen

In ons land is er heel wat technisch talent. Voor mensen die techniek en technologie willen studeren, zijn er de beste universiteiten. Zo hebben Rotterdam, Leiden en Utrecht uitmuntende onderzoeksfaciliteiten. Het is daarom niet verrassend dat Nederland de nodige professionals kan leveren.

Samenwerking en investering zijn de kernwoorden

Nieuwe technologieën (Bron: Freepik.com)

In ons land zijn er bedrijven als ASML, Philips en Unilever, wereldleiders in hun vakgebied. Deze zetten zwaar in op onderzoek naar innovatie en duurzaamheid, en investeren daar vele miljoenen euro’s in.

Het is een voordeel dat Nederland centraal gelegen is. Dit biedt ons een excellente infrastructuur op de weg, op het spoor en in de lucht. Rotterdam heeft zelfs de grootste haven van Europa, wat Nederland op de kaart zet en investeerders aantrekt.

Om deze reden heeft Eindhoven een concentratie aan hoogtechnologische bedrijven. Dit gaat van applicaties voor het internet en andere innovatieve ICT-oplossingen tot het ontwerpen van de perfecte ‘schone’ auto. Ze noemen deze Brabantse stad niet voor niets het ‘Silicon Valley van Europa’.

Bovendien zijn bedrijven altijd op zoek naar innovatie en het vormen van nieuwe relaties om meer aan klanten te kunnen bieden. Een van de meest prominente namen in de sector, Leo Vegas, werkt regelmatig samen met andere grote namen waaronder Playtech, dat een veel bredere service aan de Nederlandse markt biedt.

Ook de overheid draagt zijn steentje bij. Zij hebben programma’s lopen die starters en ambitieuze ondernemers een handje helpen hun plannen te verwezenlijken. Er werd zelfs een miljardeninjectie gedaan om de technologische site in Eindhoven nog aantrekkelijker te maken voor investeerders. Op die manier worden onderzoekers van over de hele wereld aangetrokken.

De Nederlandse technologiesector richt zich ook op ons comfort

De Nederlandse technologiesector richt zich op gebieden waar veel vraag naar is. Zo zijn er verschillende zaken die we de laatste jaren in ons leven kregen en die nu schijnbaar onmisbaar zijn geworden. Enkele voorbeelden:

  • Kunstmatige intelligentie: Computers die uit zichzelf kunnen leren en daarmee slimme beslissingen nemen. De chatbots op internetsites zijn een veelvoorkomend voorbeeld van AI.
  • Cybersecurity: Dit is de bescherming tegen hackers, want de online wereld moet veilig zijn. Er zijn teveel gevoelige gegevens die via het net in de verkeerde handen kunnen vallen. Daarom is afdoende bescherming nodig.
  • Fintech: Fintech staat voor betere betaalmethodes. Denk aan de handige apps op onze smartphones en nieuwe manieren van betalen. Instant betaalmethoden en e-wallets zijn hier een goed voorbeeld van.
  • Internet of Things of IoT: Dit zijn de slimme apparaten die met elkaar en met het internet kunnen praten. Een voorbeeld hiervan zijn domotica, zoals temperatuur- en lichtregeling, maar ook beveiliging en slimme huishoudapparaten behoren tot deze categorie. Kortom, alles om het dagelijks leven comfortabeler te maken!

Een leuk weetje als afsluiter

De Nederlandse regering maakt zich sterk om van het land tegen 2025 een van de wereldleiders te maken als het op technologie en digitalisatie aankomt. Er zijn steeds meer start-ups die met vernieuwende ideeën komen. Houd de ontwikkelingen dus goed in de gaten, want de toekomst van de technologie in Nederland ziet er rooskleurig uit!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Lees meer over Verantwoord Gokken

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier