Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Internationaal Brabants Songfestival te Oisterwijk 1962


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Grote happening in Oisterwijk in 1962: Het Brabants Songfestival (Bron: Polygoon)

Zes jonge Oisterwijkers – Annemarie Graft, Jan van de Wiel, Wim Dankers, Theo van de Koedijk, Ad Hendriks, Huub op den Oordt- en de net iets oudere kapelaan Maas waren in 1957 dermate ondersteboven van het winnende succes van Teddy Scholten op het Eurovisie Songfestival dat bij hen het idee begon te broeien iets soortgelijks in Oisterwijk van de grond te tillen.

Edward Ligtvoet redde uit het leeg te ruimen huis van zijn oom Wim Dankers (een van de hierboven genoemde -destijds- jongeren) ’n aantal publicaties die Wim meer dan 60 jaren zorgvuldig bewaarde.

De vergeelde tijdschriften ‘Romance’ en ‘Werkende Jeugd’ getuigen van de enorme geestdrift waarmee het Brabants Songfestival door de jongeren gestalte werd gegeven en hoe ze gemeenteraad, middenstand en industrie enthousiast kregen. Het in 1957 ontsproten idee resulteerde op 31 mei 1959 tot ’n groots evenement dat 2000 bezoekers trok in de ter beschikking gestelde kantine van de Koninklijke Lederfabriek en daarna meerdere opeenvolgende jaren terugkeerde. De prijzen werden gefinancierd door de plaatselijke winkeliers en Oisterwijks Burgemeester Baron H.L.F.M. Hövell van Wezeveld en Westerflier werd bereid gevonden jaar na jaar de prijzen uit te reiken.

Genoemde publicaties dateren uit 1959 en 1961. In 1962 streek het Polygoonjournaal neer in Oisterwijk die ’n mooie impressie samenstelde. De uit duizenden herkenbare stem van Philip Bloemendal doet verslag. De winnaar was dat jaar Cees Priem.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk