Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Opening Regionaal Streekarchief, 1993


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Oude geschriften, destijds opgeslagen in het Regionaal Streekarchief in Oisterwijk (Bron: LOVO)

Er was in 1993 gepaste trots in Oisterwijk, de gemeente mocht het streekarchief herbergen van een grote regio, te weten Moergestel, Hilvarenbeek, Diessen, Oost- West- en Middelbeers, Goirle, Hooge en Lage Mierde, Drunen, Loon op Zand, Berkel-Enschot, Udenhout en Oisterwijk.

Hoogwaardigheidsbekleders van de gemeenten waren bij de opening van het archief aanwezig, commissaris van de koningin Houben sprak het gezelschap toe.

Ruwweg werden er opgeslagen: gemeentearchieven ouder dan 20 jaar, archieven van notarissen, kerken, scholen, bedrijven, politieke partijen, verenigingen, families, vakorganisaties én een grote hoeveelheid foto’s, films en plattegronden.

Het gebouw bevond zich aan de Burgemeester Verwielstraat. Het historisch materiaal werd opgeslagen in een brand- en explosiefvrije bunker met betonnen muren van veertig centimeter dik. De temperatuur werd constant op 18 graden Celsius gehouden. In totaal boden de verrolbare kasten plaats aan bijna een kilometer aan geschiedkundige gegevens.

Wie wilde kon het materiaal komen inzien. Ter bescherming gebeurde dat destijds al steeds minder fysiek met de oude boeken. Computers bestonden maar waren nog minder ontwikkeld dan nu. Men maakte gebruik van een ander, destijds technische hoogstandje: de microfilm. Alles werd gefotografeerd en was met een viewer na te lezen.

Een heel lang leven is het archief alhier niet beschoren geweest. De gemeentelijke herindelingen in 1997 deden het Regionaal Archief Tilburg ontstaan waar een deel van het streekarchief dat in Oisterwijk was gevestigd in onder werd gebracht. Indien gewenst toont de huidige computertechnologie een groot deel van dat archief op uw beeldscherm.

Het gebouw waar het streekarchief gevestigd was staat nog fier overeind en is tegenwoordig het onderkomen van ‘Veldsink Advies’.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk