Care Inn

Gasvrij wonen, hoe kun je dat realiseren? *


In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is gasvrij wonen een onderwerp dat veel aandacht krijgt.

 

De overstap naar gasvrij wonen kan bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en het bevorderen van een gezondere leefomgeving. Maar wat houdt gasvrij wonen precies in en hoe kun je dit bereiken? We gaan het je vertellen!

Isoleren en duurzame investeringen

Een van de eerste en belangrijkste stappen naar gasvrij wonen is het verbeteren van de isolatie. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer juist buiten. Dit vermindert de behoefte aan verwarming en koeling. Dit zal je energieverbruik weer aanzienlijk verlagen. Begin met het isoleren van je dak, vloeren en muren. Dubbel glas of HR++glas is ook een goede investering om warmteverlies via ramen te beperken. Om je huis volledig gasvrij te maken, is het belangrijk om te investeren in duurzame energieoplossingen. Zonnepanelen zijn een populaire optie die ook steeds betaalbaarder wordt voor iedereen. Ze wekken elektriciteit op door zonlicht om te zetten in energie. Deze energie kun je weer gebruiken voor je verwarming, het opwarmen van je water en koken.

Kies voor het opwekken van zonnestroom

Kies voor elektrisch

Een gasvrij huis betekent ook dat je moet overstappen op elektrisch koken. Inductiekookplaten zijn een uitstekend alternatief voor gasfornuizen. Ze zijn niet alleen een stuk veiliger omdat er geen open vlam is, maar ook een stuk energie-efficiënter. Inductiekookplaten verwarmen direct de pan en verliezen minder warmte aan de omgeving. Traditionele cv-ketels kunnen worden vervangen door elektrische boilers of warmtepompboilers. Deze systemen gebruiken elektriciteit om het water te verwarmen en kunnen worden gecombineerd met zonnepanelen om nog meer te besparen.  Warmtepompboilers werken net wat anders en halen warmte uit de lucht of de bodem om water te verwarmen. Hierdoor kun je ook een stuk makkelijker overstappen op een elektrisch verwarmingssysteem. Warmtepompen zijn hiervoor een populaire keuze omdat ze efficiënter zijn dan conventionele verwarmingssystemen. Maar ook infraroodverwarming is een goed, efficiënt en comfortabel alternatief voor je traditionele cv-ketel.

Slimme thermostaten en energiemanagement

Het gebruik van slimme thermostaten en energiemanagementsystemen kan je ook helpen om je energieverbruik verder te optimaliseren. Deze technologieën maken het mogelijk om je verwarmings- en koelsystemen efficiënter te beheren en aan te passen wanneer je het nodig vindt. Je kunt ze combineren met sensoren en timers in huis. Zo kun je ervoor zorgen dat je huis alleen verwarmd wordt als dat echt nodig is. Dit zorgt voor nog meer energiebesparing. Vaak kun je ze ook via je telefoon bedienen. Zo kun je een stuk makkelijker inzage krijgen in het energiegebruik of op afstand je thermostaat aanpassen als je niet thuis bent. Door er op die manier een stuk bewuster mee bezig te zijn, zul je er een hele nieuwe levensstijl op na kunnen houden en op die manier je steentje bijdragen aan een beter milieu!

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier