Care Inn

Gemeente Oisterwijk heeft nu wel aandacht voor ramp MH17


Op de Dag van Nationale Rouw, na de enorme ramp van vlucht MH 17, nu tien jaar geleden, had het Oisterwijkse gemeentebestuur geen eigen woorden van medeleven. Anno 2024 is er meer aandacht voor de slachtoffers van deze ramp.

Na de ramp op 17 juli, werd 23 juli 2024 als Dag van Nationale Rouw uitgeroepen. Die dag werd door onze redactie de nieuwspagina leeg gehouden. Er was geen ruimte voor vrolijke filmpjes of aankondigingen van evenementen. Bekend was op dat moment al dat er ook in de gemeente Oisterwijk inwoners waren die bij de ramp betrokken zijn geweest en dat velen meeleefden met de nabestaanden. Aan onze burgemeester werd gevraagd een kort woordje te richten aan de inwoners. ‘We verwijzen je hiervoor naar de woorden van premier Rutte en van minister Timmermans,’ aldus de reactie destijds van de woordvoerder, namens de (vice)burgemeester.

Halfstok

Vlag halfstok voor slachtoffers MH17 (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Anno 2024 is de betrokkenheid van het gemeentebestuurder duidelijk anders. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17 werd afgelopen woensdag de vlag van het gemeentekantoor halfstok gehangen en kwam er een toelichting vanuit het gemeentebestuur: ‘De ramp met vlucht MH17 en de thuiskomst van de slachtoffers daarna staat bij velen in het geheugen gegrift. In het toestel van Malaysia Airlines dat op de grens tussen Oekraïne en Rusland werd neergehaald, zaten 298 passagiers onder wie 196 Nederlanders en 50 Brabanders. Alle inzittenden kwamen om het leven. De ramp met de MH17 gebeurde op 17 juli 2014. Dat is woensdag precies 10 jaar geleden.’