Care Inn

Gemeenteraad aan Rijksoverheid: Zonder geld geen uitvoering van taken


De Oisterwijkse gemeenteraad heeft afgelopen week besloten dat taken waar geen geld voor is, en door de Rijksoverheid niet wordt geboden, worden teruggegeven aan de landelijke overheid. Geen geld, geen uitvoering.

Op het gemeentehuis komen ze binnenkort geld tekort…

Gemeente Oisterwijk heeft net als alle andere gemeenten jaren terug extra taken gekregen. Het idee was niet alleen dat gemeenten die taken beter kunnen uitvoeren omdat ze dicht bij de mensen staan, maar ook dat het aanmerkelijk goedkoper zou kunnen. Dat viel tegen, en gemeenten kwamen dan ook geld te kort. Een aantal jaren is daartoe extra geld aan gemeenten beschikbaar gesteld, maar daar komt binnenkort een eind aan.

Gemeente Oisterwijk ziet in de meerjarenbegroting een groot gat. De keuze is bezuinigen, of inwoners meer belasting laten betalen. In afgelopen jaren is al een bezuinigingsronde geweest, en inwoners meer laten betalen, daar zit niemand op te wachten, zo bleek afgelopen raadsvergadering. Of althans niet via de gemeente; het geld moet volgens de gemeenteraad van de Rijksoverheid komen. Die zullen dat dan uiteraard via belastingen moeten binnenhalen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft eerder geadviseerd het begrotingstekort zichtbaar te maken in de meerjarenbegroting. Het zou volgens hen onverstandig zijn een sluitende begroting aan te bieden, waar gemeenten vervolgens in een wurggreep van alles aan voorzieningen moeten schrappen of hun inwoners met hogere belastingen te belasten. Met een ‘gat’ in de begroting, zou het signaal naar de Rijksoverheid kunnen zijn, dat er eenvoudigweg onvoldoende geld is alles goed uit te voeren. Oisterwijk heeft dat advies overgenomen, en komt volgens die meerjarenbegroting enkele miljoenen per jaar tekort.

De VNG heeft nu ook geadviseerd – en de raad heeft dat overgenomen – om aan de Rijksoverheid kenbaar te maken dat bepaalde taken niet meer kunnen worden uitgevoerd, en deze teruggegeven worden aan de landelijke overheid, tenzij er geld voor beschikbaar komt. Het gaat om onderwijshuisvesting, de hervormingsagenda jeugd, het subsidiebeleid, de uitvoering WMO en de uitvoering jeugdzorg.

Het is nog onbekend wat het effect is van dit signaal.

Mochten er alsnog bezuinigingen nodig zijn, zo is de gemeenteraad van mening, dan wil de raad in ieder geval de gemeentelijke subsidies voor de zo belangrijke lokale organisaties in de huidige omvang behouden. Ook werd besloten, dat als het nodig is keuzes te maken, de eventuele extra lasten altijd komen te liggen bij die groep die deze het gemakkelijkste kan dragen; de zwaksten in onze samenleving moeten gespaard blijven.