Care Inn

GUO ontvangt steun voor hulp aan minima en vluchtelingen van AZC Oisterwijk


Na lokale fondsen zoals ‘Fundatie Jeanne van Diessen’ en de ‘Petrus Stichting’ ondersteunt nu ook het Britse ‘Let Yourself Trust’ het project ‘GUO-concerten voor ALLE Oisterwijkers’.

Per GUO-concert – onderdeel van Stichting Podiumkunsten Oisterwijk –  stelt het project tien tickets gratis beschikbaar aan Oisterwijkse concertliefhebbers met smalle beurs. De (discreet anonieme) ticketverdeling laat ze over aan Stichting Sociaal Huis en COA/AZC Oisterwijk. Daarnaast integreert GUO in overleg met Welzijnsorganisatie Contour De Twern en COA/AZC Oisterwijk per concert twee AZC-bewoners in haar vrijwilligersteam.Ook wil GUO vanaf volgend jaar artiesten bij AZC Oisterwijk miniconcertjes laten verzorgen tijdens picknicks voor AZC-bewoners en GUO-concertbezoekers. Artiesten combineren deze picknickconcertjes dan met hun geplande GUO-concerten elders in Oisterwijk.

Let Yourself Trust

Martyn Joseph

Let Yourself Trust is een fonds van Martyn Joseph. Deze singer-songwriter uit Cardiff staat ook wel bekend als ‘de Bruce Springsteen van Wales’. Tijdens zijn concerten wereldwijd zamelt hij donaties in. Hiermee ondersteunt hij initiatieven voor mensen in kwetsbare posities. Inmiddels lopen er tientallen projecten van Let Yourself Trust in twintig landen op vijf continenten. De donaties slechtten onlangs de kaap van 1 miljoen euro.

Tijdens zijn GUO-concert afgelopen maart in het Ketelhuis raakte Martyn Joseph onder de indruk van de inspanningen van SPO om Oisterwijkers in kwetsbare posities te betrekken bij haar GUO-concerten. Daarop besloot zijn fonds tot een donatie. GUO verwacht met de drie donaties tezamen haar project voor de duur van 4 jaar te kunnen uitrollen. Martyn Joseph bezoekt tevens projecten van zijn fonds. Zijn eerstvolgend GUO-concert staat nog niet ingepland, maar hoopt hij te combineren met een picknick-concertje bij AZC Oisterwijk.

Geoormerkte donaties

De donaties zijn nadrukkelijk geoormerkt: GUO zet ze uitsluitend in voor haar project ‘GUO-concerten voor ALLE Oisterwijkers’. De gelden zijn er niet voor  om ‘bijvoorbeeld stijgende huurtarieven, zoals aangekondigd door Cultuurcentrum Tiliander vanaf zomer 2025, mee af te dekken,’ aldus de concertorganisatie, die recent aankondigde de huurverhoging niet te kunnen betalen. Hiervoor zoekt GUO naar andere oplossingen. Desnoods dringt ze haar aantal concerten of concertlocaties terug.

Belgische vluchteling

GUO-organisator Jos Creusen is kleinzoon van een Vlaamse oorlogsvluchteling uit de Eerste Wereldoorlog. In 1914 vond zijn grootvader als destijds 13-jarige een veilig onderkomen in de Rozephoeve in Oisterwijk. Hij was één van de ruim miljoen Belgische vluchtelingen in Nederland op een bevolking van zes miljoen. Het 3800 inwoners tellende Oisterwijk ving 1800 Belgische oorlogsvluchtelingen op. De meesten keerden tijdens de oorlog terug naar thuisland België. Creusens grootvader langs moeders kant bleef, werkte tegen kost en inwoning bij de Rozephoeve, in de Lederfabriek (met onder andere Het Ketelhuis), stichtte een gezin en woonde en werkte nog jaren in de schoenindustrie in Moergestel waar hij in 1977 overleed.

Grootvader is levenslang analfabeet gebleven. Dit inspireerde zijn kleinzoon als ‘ervaringsdeskundige’ tot een studie onderwijs aan laaggeletterde volwassen oorlogsvluchtelingen aan Tilburg University. Inmiddels zet Creusen zich als gepensioneerde nog twee dagen per week in als docent Nederlands aan anderstalige volwassenen. Samen met de donatie volgt nu ook een muzikale steun voor vluchtelingen die in Oisterwijk verblijven.