Care Inn

Horeca onderneming starten in Oisterwijk *


Je hebt al lange tijd een droom, van een gezellige bistro met een Frans terras, of een fijne koffiezaak waar heel Oisterwijk gezellig komt lunchen.

 

Het starten van een horecaonderneming is voor velen een droom, maar jij bent van plan hem waar te maken!  Oisterwijk, een prachtige plek, omringd door bossen en vennen, biedt natuurlijk een prachtige setting voor een restaurant, lunchroom, kroeg of café. Maar hoe zet je de eerste stap richting deze droom? Wij hebben je het een en ander uit.

Jouw ondernemersplan

Het begint allemaal met een goed idee en een gedegen ondernemersplan. Een solide ondernemersplan is de basis van jouw horeca onderneming. Hierin beschrijf je je concept, de locatie, de financiering en de strategie om winstgevend te worden. Stel dat je een gezellige bistro wilt openen in het hart van Oisterwijk, dan schrijf je in je plan hoe je deze unieke sfeer gaat creëren en waarom dit een succes zal worden in deze specifieke omgeving. Het plan moet ook gedetailleerde financiële prognoses bevatten. Zorg ervoor dat je een transparant overzicht biedt van alle kosten en verwachte inkomsten. Zonder een helder en doordacht financieel plan wordt het lastig om de benodigde financiering te verkrijgen. En dat heb je nodig, van de aanschaf van koelvitrine tot koksmessen en personeelskleding, je gaat nogal wat nodig hebben.

Juridische formaliteiten en locatie

Een andere stap is het bepalen van de rechtsvorm van je bedrijf. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Kies je bijvoorbeeld voor een eenmanszaak, dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor schulden, maar heb je wel volledige controle over je onderneming. Bij een besloten vennootschap (BV) is je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt, maar de oprichtingskosten en administratieve lasten zijn hoger. Het vinden van de juiste locatie is eveneens van groot belang. Oisterwijk staat bekend om zijn charme en toeristische aantrekkingskracht, wat het een ideale plek maakt voor een horecaonderneming. Voordat je een huurcontract tekent, is het verstandig om het bestemmingsplan van de gemeente te checken. Dit voorkomt dat je straks teleurgesteld wordt door toekomstige uitbreidingsmogelijkheden of bestemmingswijzigingen.

Hoe begin je een horecazaak? (Foto: Joris van der Pijll)

Vergunningen en verzekeringen

Een horecazaak kan niet zonder de juiste vergunningen en verzekeringen. Het ligt aan je exacte plannen, maar je hebt waarschijnlijk een exploitatievergunning, terrasvergunning en een vergunning voor het schenken van alcohol nodig. Voor het serveren van alcohol is een diploma Sociale Hygiëne verplicht. Bovendien moet je rekening houden met milieu- en geluidsvoorschriften. En je wil de juiste verzekeringen afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering, een opstalverzekering en verzekeringen voor je personeel zijn een must, om jezelf te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen. Het afsluiten van de juiste verzekeringen bespaart je in de toekomst veel zorgen.

Creatieve financiering

Het kan zijn dat je niet genoeg eigen kapitaal hebt om je onderneming te starten. Dat is niet meteen een reden om niet te beginnen! Er zijn namelijk genoeg creatieve oplossingen om toch aan voldoende financiering te komen. Naast traditionele bankleningen kun je ook denken aan crowdfunding, samenwerkingen met leveranciers of financiering via investeerders. Een sterk ondernemersplan helpt bij het overtuigen van investeerders om in jouw droom te investeren. Crowdfunding kan een interessante optie zijn, vooral als je een uniek concept hebt dat aanspreekt bij een breed publiek. Door transparant te communiceren over je plannen en verwachte opbrengsten, vergroot je de kans op succes. Ook een samenwerking met een brouwerij of groothandel kan financiële oplossingen  bieden in ruil voor exclusieve leveringscontracten.

De start van een avontuur

Met een goed uitgewerkt plan, de juiste vergunningen, een passende locatie en een sterke financiële basis, leg je de fundamenten voor een succesvolle zaak. Voor je het weet zitten bekenden en vrienden uit Oisterwijk en omgeving bij jou aan de bar te proosten op het succes! De charme van Oisterwijk, in combinatie met jouw passie en doorzettingsvermogen, kan leiden tot een bloeiende horecazaak!

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier