Care Inn

Lezing over de Gedenkplaats Kamp Haaren bij Inloop Oisterwijk


Deze lezing wordt verzorgd door Kees Stovers en Cees van Roessel.

De poort naar Haarendael (Bron: Google Maps)

Cultuur en Beleef is een activiteit speciaal voor mensen, die geïnteresseerd zijn in thema’s als geschiedenis, kunst, reizen, natuur, religie, lectuur, hobby’s en gezondheid etc. Wat speelde zich in de Tweede Wereldoorlog in en rond het Grootseminarie in Haaren (Noord-Brabant) af?

De Duitse bezetters hadden celruimte nodig en vorderden daarom het gebouw, waar tot dan toe priesters opgeleid werden. Tijdens de bezettingsjaren was het een Polizei- und Untersuchungs gefängnis. Het gebouw was door hen in gebruik van november 1941 tot en met september 1944. Ze brachten er Indische en preventieve gijzelaars onder. Deze Indische groep werd in gijzeling genomen als een represaille op het interneren van Duitse onderdanen in het voormalige Nederlands-Indië. De preventieve gijzelaars waren Nederlanders die, met hun leven, zouden moeten betalen, als er door het verzet acties, lees aanslagen, tegen de Duitse bezetter ondernomen werden. Uiteindelijk werden er enkele gijzelaars geëxecuteerd. Daarnaast werden er in Haaren ook gevangenen opgesloten. De laatste groep bestond uit landgenoten, die verdacht werden van verzetsdaden en/of lid waren van verzetsgroepen, daaronder agenten die slachtoffer werden van het Englandspiel, maar er zaten ook Joden, zwarthandelaren, smokkelaars en grensoverschrijders bij. De meeste gevangenen werden op transport gesteld naar andere kampen waar velen van hen omkwamen.

Geïnteresseerd? U bent van harte welkom op maandag 29 juli in Huiskamer De Inloop Kerkstraat 48 te Oisterwijk. Entree vanaf 14.00 uur, start lezing 14.30 uur incl. koffiepauze tot ca. 16.00 uur. Entree kosten 2 euro. Voor vragen; Stichting Inlooppunt, Coördinator Moniek Lommen 06 23370623 | monieklommen@contourdetwern.nl