Care Inn

Negeren inwoner en rechter kost gemeente opnieuw flinke zak geld


Het college is op vakantie gegaan, zonder de rechter te antwoorden, en dat kost flink geld.

Burgemeester Hans Janssen, portefeuillehouder voor de gemeentelijke juridische zaken (Foto: Masja Vlaminckx).

In de serie ‘geen antwoord geven’ – het negeren van inwoners en rechters is al lange tijd een structureel probleem – heeft de rechter opnieuw het gelijk gegeven aan een inwoner, die al heel lang wacht op antwoord.

Genegeerd
De inwoner kreeg geen reactie op een bezwaar, ging naar de rechter, en ook die werd door het college van Burgemeester en Wethouders genegeerd.

Dat inwoners voor hun zaak bij de gemeente een lange adem nodig hebben, blijkt uit de onderstaande data, voor u op een rij gezet:

15 juni 2023 doet inwoner een verzoek tot handhaving;
14 september 2023 neemt college een besluit;
12 oktober 2023 dient inwoner bezwaar in;

Vanwege het uitblijven van afhandeling van dat bezwaar gaat de inwoner naar de rechter.

5 april 2024 vraagt de rechtbank aan de gemeente om de bijbehorende stukken; hun verweerschrift en de reden van overschrijding van de beslistermijn.

Omdat de gemeente niet binnen de door de rechtbank gestelde termijn heeft gereageerd volgt 24 april 2024 een
herinnering.

8 mei 2024 verzoekt gemeente om twee weken uitstel;
22 mei 2024 krijgen ze dat, tot en met 5 juni 2024.

18 juli 2024 schrijft de rechtbank: ‘Tot op heden heeft de rechtbank van het college geen stukken en ook geen verweerschrift ontvangen.’

Uitspraak
De rechter geeft het (afwezige) college van Gemeente Oisterwijk opdracht om ‘binnen twee weken na de dag van verzending van deze uitspraak alsnog een besluit op bezwaar bekend te maken.’

Aangezien het college tot 19 augustus op vakantie is, zal dat niet lukken.

Oplopende kosten
Ondertussen tikt de ‘teller’ door. De rechter heeft besloten dat Gemeente Oisterwijk ‘aan eisers een dwangsom van 100,- moet betalen voor elke dag waarmee hij de hiervoor genoemde termijn overschrijdt, met een maximum van 15.000,-; stelt de door het college reeds nu te betalen dwangsom vast op 1.442; bepaalt dat het college het griffierecht van 187,- aan eisers moet vergoeden; en veroordeelt het college tot betaling van 437,50 aan proceskosten aan eisers.

Dit gaat alleen nog over het te laat reageren. Na afhandeling van het bezwaar, kan de inwoner eventueel alsnog naar de rechter voor een inhoudelijke behandeling…

Update: In extra collegevergadering besluit tot opvragen advies; dwangsom moet betaald worden (klik)