Care Inn

Oisterwijk doet mee aan de Maand van de Geschiedenis


Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Ook in de gemeente Oisterwijk doen een aantal organisaties en vrijwilligers mee aan dit grootste geschiedenisevenement van Nederland.

Talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseren in oktober activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen zij in oktober geschiedenis onder de aandacht. Geschiedenis is altijd aanwezig, ook in de gemeente Oisterwijk. De geschiedenis moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving.

Iedere dag

Wat was ook al weer het verhaal achter dit monument?

Wij leven iedere dag in onze geschiedenis, en gaan dat in oktober dan ook dagelijks aan u tonen. Oisterwijk kent een rijke en boeiende historie. In de gemeente Oisterwijk zijn meerdere vrijwilligers enthousiast actief met het opduiken, onderzoeken, beschrijven en verbeelden van dit boeiende verleden. In de Maand van de Geschiedenis brengen zij gezamenlijk iedere dag een stukje van toen onder de aandacht. En er worden ook diverse activiteiten georganiseerd; wat precies hoort u later.

Het zal in onze gemeente onder andere gaan over de komst van de spoorlijn, de groei van de detailhandel en recreatie, de bekende Oisterwijkse bossen en vennen, over de oorlog en de bevrijders die nu 80 jaar terug ons van de bezetter hebben ontdaan. Informatie uit uw eigen woonomgeving, dat wat u dagelijks tegen komt, of misschien juist niet meer. Een gebouw, met toen een hele andere bestemming. Een straatnaam van een persoon die veel betekend heeft. Een ‘vergeten’ monument. Iets wat niet was geweest, maar er toch is gekomen. Iets wat niet meer is, maar had kunnen zijn…

Meedoen!
Bent u net als onderstaande personen en organisaties geïnteresseerd in de historie van Haaren, Heukelom, Moergestel en/of Oisterwijk? Zou u willen deelnemen of heeft u reeds plannen voor deelname aan de Maand van de Geschiedenis? Laat het ons weten via mail@oisterwijknieuws.nl.

De deelnemers uit onze gemeente (zover nu toe bekend):

Heemkundekring De Kleine Meijerij

Uitgeverij Kwartier van Oisterwijk

Comité Open Monumentendag

Ad van den Oord

Oisterwijk in Beeld

Oisterwijk Nieuws

Klik en lees hier meer berichten over de historie van onze gemeente