Care Inn

Ondanks waarschuwing toch drank schenken kost museum Van Riel in Heukelom 10.000 euro


De Raad van State heeft Gemeente Oisterwijk in het gelijk gesteld; de dwangsommen die door de gemeente werden opgelegd zijn terecht.

Marcel en Angele van Riel hebben hun woonboerderij in Heukelom ingericht als een museum. Ze mogen daar bezoekers ontvangen en rondleidingen geven, maar mochten (op dat moment) geen feesten organiseren en ook geen horeca exploiteren. Ondanks waarschuwing door de gemeente hebben ze dat wel gedaan.

Angèle en Marcel bij hun schoorsteen die ze grotendeels moesten afbreken omdat deze gebouwd was zonder vergunning.

In de nu aan de Raad van State voorgelegde situaties betrof het twee door de gemeente verbeurd verklaarde dwangsommen van elk 5.000 euro, voor het in 2019 tweemaal tegen betaling schenken van dranken. Dit gebeurde tijdens een rondleiding aan een bridgeclub en bij bezoek van Thebe.

Van Riel heeft tegen de dwangsommen bezwaar gemaakt. Dit bezwaar werd afgewezen. De rechter heeft dat ook gedaan en de Raad van State idem.

De uitspraak volgt in een jarenlange reeks van rechtszaken tussen Van Riel en de gemeente, waarbij Van Riel zo blijkt de gemeentelijke regels negeert. Zo ging het ook regelmatig over bouwen zonder vergunning (klik).

Na juni 2020 heeft Van Riel op proef tijdelijk een vergunning voor  het bij rondleidingen aanbieden van drank. Het moet dan ondergeschikt zijn aan de museum activiteit.