Care Inn

4 tips om co-ouderschap te organiseren na de scheiding *


Na een scheiding komt de organisatie van het co-ouderschap om de hoek kijken. Dit kan ook best wel een uitdaging zijn. Het is belangrijk om dit goed te regelen voor de kinderen. Je wilt namelijk dat ze zo min mogelijk last ervaren van de scheiding. In dit artikel geven we vier tips om het co-ouderschap na de scheiding succesvol te organiseren.

Maak duidelijke afspraken in een echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken tussen de ex-partners worden vastgelegd. Dit document is erg belangrijk bij het organiseren van co-ouderschap na de scheiding. In een scheiden convenant kunnen afspraken worden gemaakt over de verdeling van de zorgtaken, de financiën en de communicatie tussen de ex-partners. Het is belangrijk om deze afspraken zo concreet mogelijk te maken. Zo weet je zeker dat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Een mediator bij scheiding kan hierbij helpen om tot goede afspraken te komen en ervoor te zorgen dat beide partijen tevreden zijn met de gemaakte afspraken.

Wat te doen met ouderschap na scheiding (Bron: Pexels.com)

Communiceer open en respectvol

Een goede communicatie tussen de ex-partners is erg belangrijk bij het organiseren van co-ouderschap na de scheiding. Het is belangrijk om open en respectvol met elkaar te communiceren. Dit kan soms natuurlijk weleens moeilijk zijn. Probeer emoties dan aan de kant te zetten en te focussen op het belang van de kinderen. Maak bijvoorbeeld afspraken over de communicatie en de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig overleg te plannen over de kinderen en de zorgtaken.

Creëer een duidelijke structuur

Een duidelijke structuur is belangrijk bij het organiseren van co-ouderschap na de scheiding. Maak afspraken over de verdeling van de zorgtaken, de schoolvakanties en feestdagen, en de financiën. Zorg ervoor dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Maak bijvoorbeeld een weekplanning waarin duidelijk staat wie wanneer verantwoordelijk is voor de zorg van de kinderen. Zo kan je onduidelijkheden en conflicten voorkomen. Ontstaan er toch wel conflicten? Dan kun je overwegen om een mediator bij scheiding in te schakelen. Die kan helpen met de communicatie rondom de scheiding.

Betrek de kinderen bij de afspraken

Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij de afspraken over het co-ouderschap na de scheiding. Praat met hen over de nieuwe situatie en leg uit wat er gaat veranderen. Luister naar hun wensen en behoeften. Probeer hier vervolgens zoveel mogelijk rekening mee te houden. Maak bijvoorbeeld samen een weekplanning waarin de kinderen aangeven wat zij belangrijk vinden. Op deze manier voelen de kinderen zich gehoord en betrokken bij de afspraken.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier