Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Brand op de leerfabriek – 1940


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Fragment uit de korte film door Richard Hoogland ‘Brand op de leerfabriek – 1940’ (Bron: Film Richard Hoogland)

Richard Hoogland was ’n fervent amateurfilmer. In de periode 1939-1975 schoot hij ’n massa filmrolletjes vol. Het beeldmateriaal is in goede handen bij Het Utrechts Archief. Hier een kort door hem gefilmd item.

’n Groot industrieel complex als de K.V.L. kreeg in haar geschiedenis meermalen te maken met brand op haar terrein. Al in 1928 besluit de directie tot de oprichting van ’n bedrijfsbrandweer met ’n eigen kazerne, manschappen, materieel en wagens. Men neemt zichzelf serieus en er wordt honderduit getraind; de bedrijfsbrandweer neemt deel aan vele wedstrijden met andere corpsen en neemt keer op keer de eerste prijs mee naar huis.

In 1940 is het opnieuw raak op het KVL-terrein. Direct aan de Almystraat (de openbare weg) is brand geconstateerd, de rook slaat uit het meest westelijk gelegen gebouw van het totale KVL-complex.

Deze opnames bevinden zich geklemd tussen vakantiebeelden van de familie Hoogland in de Oisterwijkse bossen. Het lijkt aannemelijk dat Richard Hoogland bij toeval ter plaatse was en de brand kon filmen.

De beelden zijn gedateerd op ‘1940’. Voor of na de Duitse bezetting? Aan niets is te zien dat de Duitse bezetter al bezit heeft genomen van het KVL-terrein. Achter deze westelijke poort van de fabriek zou spoedig het Wehrmachverplegungsambt (de WVA) verrijzen. Handig voor transport van goederen. Op het terrein bevonden zich spoorrails en draaiplateau ’s. In de film zie je achter de poort ’n trein staan.

De film toont ook de spoorsituatie vóór 1950. In dat jaar waren de spoorlijnen in Noord-Brabant geëlektrificeerd en bevonden zich boven de treinen de ‘portalen’ waaraan de elektriciteitskabels waren bevestigd, ’n situatie zoals we die nog altijd kennen.

Film door Richard Hoogland (R.A. Hoogland) 5802 Collectie Bewegend Beeld – Het Utrechts Archief – 140646 CC BY 4.0 Creative Commons – Vrij gebruik bij naamsvermelding

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk