Care Inn

Bouwplan centrum Haaren naar de raad


Het gaat in deze niet om de locatie van het voormalige gemeentehuis, wat voor velen als centrum van Haaren wordt gezien, maar om het nu nog braakliggende terrein tegenover de Jumbo. Dat deel wordt meer en meer het winkelgebied van Haaren, zeker na deze aanpassing.

De diverse delen die in dit plan zijn meegenomen (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Burgemeester en wethouders hebben, na het ontvangen van zienswijzen, enkele aanpassingen gedaan, en brengen het plan nu naar de raad voor goedkeuring. Of dat er komt is nog maar de vraag, want er zijn partijen die de groei van winkels op die plek niet zien zitten. Dit ondanks dat er versnipperde winkellocaties worden weggenomen en gecentreerd, wat een ‘centrum’ gevoel kan versterken. Het nieuwe bestemmingsplan omvat wijzigingen aan de locaties Driehoeven 4, 25 en 62 en Haarendijk 8.

Het plan stamt nog uit de tijd dat Haaren een zelfstandige gemeente was. Op het braakliggende terrein wil men onder een aantal woonlagen, voorzien in commerciële ruimten. Het bestaande monumentale schoolgebouw wordt daarbij geïntegreerd en behoudt zijn monumentale uitstraling. Het totale plan bestaat uit 35 appartementen waarvan 14 woningen in de sociale huur of koopsector (=40% sociaal), 1.500 m² aan commerciële ruimte en daarbij behorende (parkeer)voorzieningen. Hierbij worden enkele andere locaties met bestemming commerciële omgezet naar wonen.

Er zijn 9 zienswijzen ingediend op het ontwerpbestemmingsplan en hierop heeft het college een reactie gegeven. Het merendeel betreft zorgen over verkeersveiligheid en parkeeroverlast alsmede het verlies van privacy of verminderde lichtinval. De zienswijzen hebben volgens de gemeente een bijdrage geleverd aan de verbetering van het plan. Dit geeft geen zekerheid dat er geen bezwaar zal worden ingediend.

Alle stukken zijn hier (klik) in te zien