Care Inn

Dit is waar je op moet letten bij het onderhoud aan je keuken*


Een goed onderhouden keuken is essentieel voor het behoud van de kwaliteit en functionaliteit van je keukenapparatuur.

Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je keukenapparatuur langer meegaat en dat het allemaal optimaal blijft functioneren. Dit zorgt ervoor dat je keuken een prettige ruimte blijft om veel tijd te spenderen. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het onderhoud aan je keuken.

De dagelijkse schoonmaak routine

Er zijn een aantal klusjes die je dagelijks moet verrichten om ervoor te zorgen dat je keuken schoon blijft. Dit moet je doen om de opbouw van vuil en bacteriën te voorkomen. Allereerst is het belangrijk dat je de werkbladen in de keuken dagelijks afneemt. Dit kun je tussen het bereiden van maaltijden door doen met een vaatdoekje. Het is belangrijk dat je dit aan het einde van de dag doet met een beetje allesreiniger. Zo hou je het werkblad schoon en voorkom je dat bacteriën zich gaan verspreiden. Zorg er daarnaast voor dat de spoelbak schoon blijft. De spoelbak is een broedplaats voor bacteriën. Maak deze dagelijks schoon met een desinfecterend middel en spoel grondig na met heet water. Vergeet niet de afvoer te reinigen om nare geurtjes te voorkomen. Maak ook na elk gebruik de kookplaat schoon. Inductiekookplaten van merken zoals ATAG zijn erg gemakkelijk schoon te maken. Verwijder etensresten en vet met een geschikt reinigingsmiddel. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt en je kookplaat beschadigt. Zorg er ook voor dat er geen etensresten blijven liggen op de vloer. Haal dus deze gemakkelijk weg met een doekje. Vergeet niet om elke dag een nieuwe vaatdoek te gebruiken.

Klusjes die je maandelijks moet verrichten

Er zijn een aantal taken die je maandelijks moet doen die niet in je wekelijkse schoonmaak worden betrokken. Zo is het belangrijk dat je de afzuigkap schoonhoudt. Zeker wandafzuigkappen vangen veel vuil en daardoor kan vet zich gaan ophopen. Maak de filters dus maandelijks schoon met een goede ontvetter. Ook je spoelbak heeft maandelijks onderhoud nodig. Het is belangrijk dat je deze samen met de kraan ontkalkt. Op die manier behoud je de waterdruk en voorkom je verstoppingen. Zorg er daarnaast voor dat de oven schoon blijft. Er kunnen namelijk etensresten ophopen in je oven. Als je deze verwijdert kun je weer volop genieten van je oven.

Goed onderhoud aan je keuken is enorm belangrijk (Foto: Pexels.com)

Groot onderhoud op jaarlijkse basis

Jaarlijks onderhoud is cruciaal om de levensduur van je keuken te verlengen. Daarnaast voorkomt het nog grotere problemen en hoge reparatiekosten. Zo is het belangrijk om jaarlijks even de condensor van de koelkast te controleren. Er kan daar namelijk vuil ophopen wat ervoor zorgt dat je koelkast niet meer goed werkt. Maak deze schoon door het vuil te verwijderen. Geef je vaatwasser een jaarlijkse dieptereiniging. Verwijder de sproeiarmen en reinig ze grondig. Gebruik een reinigingsmiddel speciaal voor vaatwassers om hardnekkig vet en kalk te verwijderen. Laat ook je leidingen controleren door bijvoorbeeld een loodgieter. Zo voorkom je verstoppingen in de leidingen. Dit kan je een hoop ellende besparen.

Kleine onderhoudstips

Er zijn een aantal kleine aanpassingen die je kunt doorvoeren om je keuken schoon en netjes te houden. Zo is het belangrijk dat je snijplanken gebruikt om zo krassen in je keukenblad te voorkomen. Reinig vet en voedselresten direct om te voorkomen dat ze hardnekkig worden en moeilijk te verwijderen zijn. Zorg goed voor de materialen in je keuken. Houten snijplanken en aanrechten moeten bijvoorbeeld regelmatig worden geolied om uitdroging en barsten te voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat ze hun kleur blijven behouden.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier