Care Inn

Geen maatregelen tegen snelle proefritten in en om Oisterwijk


De aangekondigde komst van het nieuwe Porsche Centrum Brabant baarde enkele inwoners zorgen; zorgen over het gebruik van de openbare weg. Gemeente Oisterwijk beperkt zich tot verwijzing naar de algemeen geldende verkeersregels.

Zouden er meer snelle bolides dagelijks met hoge snelheden over de smalle wegen in de buurt racen? Ze waren er al, en dat zou mogelijk toenemen met de komst van de regionale Porsche dealer. De gemeente werd aangeschreven om iets aan de onveiligheid te doen. Die zorgen waren er niet alleen in die ene straat; ook andere bewoners vroegen zich af, waar die auto’s hun proefritten zouden gaan maken.

De zorgen, dat moet vooropgesteld worden, waren niet alleen gericht op de komst van het merk, maar meer op de algehele groei van het aantal dealers met snelle auto’s. Er waren immers al enkele dealers van luxe wagens, waarvan snelle verschijningen werden waargenomen. Iets wat ook Robert van Barneveld, Business Development Directeur van het Porsche Centrum Brabant, terecht opmerkt: ‘Helaas zou ik bijna zeggen, is niet elke proefrijdende Porsche in de brede Oisterwijkse regio direct een auto van Porsche Centrum Brabant. Ook is het aantal verkeersbewegingen vanuit onze werkplaats en showroom op een dag gelukkig redelijk beperkt.’

Het nieuwe Porsche Centrum Brabant in Oisterwijk.

Ze worden gespot; bijvoorbeeld afgelopen week op de Oisterwijksedreef tussen Oisterwijk en Haaren, een Porsche met groen kenteken die overduidelijk een proefrit maakt zoeft voorbij, heen en terug, met ronkende uitlaat en hoge snelheid. Klachten hierover zijn er afgelopen maanden bij zowel gemeente als het garagebedrijf niet ontvangen. Volgens een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk zijn er ook geen maatregelen of aanvullende afspraken gemaakt met het autobedrijf, over het proefrijden op de openbare weg. Net als voor ieder ander, gelden de landelijke verkeersregels.

Volgens Van Barneveld kan het groene kenteken betekenen dat ofwel een monteur, ofwel een klant een proefrit maakt, van hen of een van de andere dealers. De monteurs van zijn bedrijf kiezen de meest geschikte route, afhankelijk van hetgeen zij willen testen. Daarbij merkt Van Barneveld op, dat zij ‘daarbij geen uitzonderingen krijgen op de verkeerswet’. En ook klanten krijgen die boodschap mee: ‘Net als bij elk ander (auto)bedrijf geldt daarbij het bovenstaande ook; klanten dienen zich, net als ieder ander, aan de verkeerswet te houden en dragen daar zelf als verkeersdeelnemer de verantwoordelijkheid voor. Een klant tekent dan ook voor deze verantwoordelijkheid en is aansprakelijk bij eventuele geconstateerde overtredingen.’

Mocht het onverhoopt toch voorkomen dat omwonenden vragen of opmerkingen hebben, zijn zij bij de Porsche dealer van harte welkom hierover van gedachte te wisselen.