Care Inn

Gemeente en Provincie niet eens over toekomst Haarendael


De voorgenomen gedeeltelijke sloop van Haarendael, en de beoogde opvolgende ontwikkeling van nieuwbouw op het terrein, is uitgesteld. Provincie Brabant is het niet eens met de plannen; met name de nieuwbouw voor het monumentale pand.

Oud en nieuw, met diverse panden in het voorgebied (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Het idee van ontwikkelaar Lithos is om de oude afgebrande panden te herbouwen, en rondom op het terrein nieuwbouw te realiseren. Volgens Gemeente Oisterwijk is dat laatste nodig om het plan rendabel te maken. Zo is ook bedacht dat een deel van de nieuwbouw gerealiseerd kan worden op het terrein voor het hoofdgebouw. Er zou dan voldoende ruimte en groen overblijven die past in de omgeving.

Vanuit de lucht is goed te zien wat de brand heeft aangericht (Foto: Peter Franken)

Voorafgaande aan verdere ontwikkeling zou gestart worden met de sloop. De uitvoering is opgeschort. Gemeente Oisterwijk laat weten: ‘In reactie op het Ontwikkelkader landgoed Haarendael is in november 2023 door de provincie een brief aan de gemeente gestuurd. Daarin geven zij aan zich op veel vlakken te kunnen vinden in het ontwikkelkader. Zij staan echter negatief tegenover het bebouwen van het voorterrein. Dit is volgens hen in strijd met het cultuurhistorisch provinciaal belang. In reactie hierop heeft Lithos de start van de werkzaamheden voor gedeeltelijke sloop, asbestsanering en daar waar mogelijk behoud van het hoofdgebouw uitgesteld. Zij willen meer duidelijkheid over wat dit concreet betekent voor de verdere planvorming.’

Recent heeft de gedeputeerde van Provincie Brabant een bezoek gebracht aan het landgoed en is er overleg geweest, maar ook na dat bezoek en overleg houdt de provincie vast aan het standpunt ‘geen bebouwing in de voorterreinen, om behoud van de erfgoedwaarden van het cultuurhistorische landgoed te waarborgen.

Gemeente, provincie en ontwikkelaar vervolgen hun gesprekken om te komen tot een overeenstemming in de toekomstplannen.