Op 30 april liet de gemeente weten te willen onderzoeken waarom zij signalen hebben gemist. Op 23 mei liet de gemeente weten in gesprek te willen met de beoogde ontwikkelaar. Op 5 juni – en met herhaling op 1 juli en 2 augustus – hebben wij aanvullende vragen gesteld. Op 6 augustus kwam een niets zeggend antwoord: ‘We hebben geen aanvulling op onze reactie van 30 april.‘ Daarna bleef het opnieuw stil. Gemeente Oisterwijk geeft geen inzage in vervolg gesprekken, vertelt niet wat er is gebeurd en ook niet hoe de status is van dit miljoenenproject.
Woonwijk
Rondom de voormalige leerfabriek KVL in Oisterwijk wil Gemeente Oisterwijk een verouderd industrieterrein ombouwen tot woonwijk. Er zouden 250 nieuwbouwwoningen moeten komen, na de verhuis en sloop van bedrijfspanden en niet te vergeten de kostbare sanering van de grond. Hiertoe is afgelopen jaren de gemeentelijke samenwerking gevonden met het bedrijf DBMC. Dit voorjaar kwam in het nieuws dat dit bedrijf in financieel zwaar weer zit vanwege tegenvallers bij een Duits project. Vergelijkbare signalen waren echter vanaf 2019 al meermaals gegeven door een lokale ondernemer, die de gemeente (zowel college als raad) heeft gewezen op de rechterlijke uitspraak over een van de eigenaren. Deze werd in 2019 en 2020 in Luxemburg veroordeeld vanwege ernstige fraude en het wegsluizen van 20 miljoen euro naar zijn privérekening.
Risico’s
Niet alleen voor het algemeen belang – denk aan financiële risico’s en het niet doorgaan van beoogde woningbouw – maar ook voor lokaal betrokken eigenaren en huurders zorgt deze kwestie voor onzekerheid en mogelijk ook financieel verlies. Opmerkelijk in deze kwestie is, dat zowel de gemeentelijke organisatie, alsmede de raadsleden al vier jaar op de hoogte zijn van bovenvermelde signalen. Vanaf 2019 zijn zij regelmatig door een betrokken ondernemer geïnformeerd over bovenvermelde veroordelingen en de noodzaak tot onderzoek naar mogelijke risico’s. Deze ondernemer maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gemeente, en meer nog voor de collega ondernemers en investeerders die mogelijk de dupe worden, mocht het project in Oisterwijk mis gaan.
Belangrijk
Op 4 juni is er een gesprek geweest met deze ondernemer. Het doel zou zijn, om opheldering te krijgen, hoe het kon dat de gemeente de signalen had gemist. Bij dit gesprek waren de wethouders Eric Logister en Anne Cristien Spekle aanwezig, samen met nog vier ambtenaren. Blijkbaar vond de gemeente het onderwerp dermate belangrijk, dat er door zes personen tijd voor werd gemaakt. Volgens de ondernemer, die heeft aangegeven wat hij de afgelopen jaren heeft gelezen en heeft doorgegeven aan de gemeente, is er van de beoogde – door de gemeente aangegeven behoefte aan opheldering’ – echter niets terecht gekomen. Zowel een van de ambtenaren alsmede wethouder Eric Logister zou volgens de ondernemer door hem op de hoogte zijn gebracht, maar tijdens het gesprek van 4 juni gaven zij aan hem aan van niets te weten.
Onduidelijk
Beide wethouders geven ook achteraf geen uitleg of informatie. Niet na het gesprek van 4 juni, en ook niet nadat de gemeente enkele maanden de tijd heeft gehad een en ander te onderzoeken. Met zes personen een gesprek voeren, maar geen enkele uitkomst…