Care Inn

Burgemeester Oisterwijk negeert besluit rechter en moet opnieuw betalen


Burgemeester Hans Janssen is binnen het college (burgemeester en wethouders) verantwoordelijk voor de juridische zaken. Het gaat daar flink mis. Het gaat zo erg mis, dat zelfs de verzoeken van de rechter worden genegeerd; met meerdere rechtszaken tot gevolg; en als de rechter opdracht geeft iets te doen wordt ook dat niet tijdig uitgevoerd.

Burgemeester Hans Janssen, portefeuillehouder voor de gemeentelijke juridische zaken (Foto: Masja Vlaminckx).

Na eerdere overduidelijke signalen op onze website over een probleem bij de juridische afdeling van de gemeente werden hierover in juni vorig jaar in de raad vragen gesteld; de ernst van de situatie werd echter door de burgemeester weggewuifd; het beeld dat door ons werd gegeven zou volgens de burgemeester onjuist zijn. In februari van dit jaar moest toch worden toegegeven dat het aan kennis en capaciteit op juridische zaken ontbreekt. Uit een lange reeks aan verloren rechtszaken – waarin net als die van vorige week vaak het niet of niet tijdig reageren op bezwaren of een verzoek van inwoners het onderwerp van gesprek is – blijkt dat de problemen ook nu nog niet zijn opgelost.

Dubbel negeren

In het voorbeeld van vandaag, is daarbij ook de uitspraak van de rechter door de gemeente genegeerd. De rechtbank heeft in haar eerdere uitspraak van 23 oktober 2023 (klik) het college opgedragen om binnen twee weken een besluit te nemen. Zo niet zou er een dwangsom van 100 euro per dag (!!) van kracht zijn. Die dwangsom kan de betreffende inwoner ontvangen, maar opnieuw werd er niet gereageerd. Op 5 februari 2024 heeft de inwoner opnieuw beroep ingesteld wegens het uitblijven van een beslissing. Deze inwoner wacht daar al drie (!) jaar op. Het college heeft daarop op 9 februari 2024 alsnog een besluit genomen en daarmee wat dat betreft een tweede uitspraak van de rechter op het nippertje kunnen voorkomen.

Opnieuw kosten

Omdat de inwoner reeds een nieuw verzoek bij de rechter had voorgelegd, heeft deze kosten gemaakt. De gemeente was echter niet voornemens die kosten te betalen. Dus moest de inwoner ook daarvoor naar de rechter. En die rechter was er ook deze keer snel klaar mee: Gemeente Oisterwijk moet ook die kosten gewoon betalen.

En zo stapelen de kosten zich op:

  • 2000 euro rechtbank en juridische kosten voor het niet tijdig reageren en het voor de rechter laten komen;
  • 9000 euro (geschat) dwangsom omdat gemeente niet de opdracht van de rechter nakomt en daarmee een dwangsom verschuldigd is;
  • 625 euro rechtbank en juridische kosten omdat inwoner opnieuw naar de rechter moest;
  • En dan nog het uurloon van gemeentelijke juristen, behandelend ambtenaar en collegeleden.

Het is één voorbeeld, van de vele rechtszaken die Gemeente Oisterwijk verliest, waarbij verzoeken van inwoners én vragen/ opdrachten van rechters stelselmatig worden genegeerd.

Inhoudelijk

Belangrijk te vermelden is, dat het bij veel van de rechtszaken gaat om het niet of niet tijdig behandelen van een verzoek van een inwoner. Het gaat dan nog niet over de inhoudelijke vraag of het besluit dat door de gemeente wordt genomen, juist is. Ook daarover kunnen gemeente en inwoner van mening verschillen, en ook daarover zijn er rechtszaken, maar die zijn meer het logische gevolg van een inhoudelijk meningsverschil. Duidelijk anders dan bovenstaande en eerdere voorbeelden, die bij een normale behandelprocedure onnodig zijn.