Care Inn

DBMC bouwt geen woningen meer in Oisterwijk want is failliet


Projectontwikkelaar DBMC die in Oisterwijk woning zou gaan bouwen op de plek van waar nu nog industrieterrein is, aansluitend aan het KVL terrein, is failliet.

Het bedrijf kwam in opspraak, nadat bekend werd dat de grootste aandeelhouder eerder veroordeeld was voor fraude.Ook ging een project in Duitsland mis. Eerder liet Gemeente Oisterwijk weten deze signalen gemist te hebben. De gemeente was al enige tijd in gesprek met de ontwikkelaar om het industrieterrein om te zetten naar wonen. Er zouden 250 nieuwbouwwoningen moeten komen, na de verhuis en sloop van bedrijfspanden en niet te vergeten de kostbare sanering van de grond.

Risico’s

De bedrijfspanden die staan aangemerkt als transformatiegebied, van bedrijven naar wonen (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Niet alleen voor het algemeen belang – denk aan financiële risico’s en het niet doorgaan van beoogde woningbouw – maar ook voor lokaal betrokken eigenaren en huurders zorgt deze kwestie voor onzekerheid en mogelijk ook financieel verlies. Opmerkelijk in deze kwestie is, dat zowel de gemeentelijke organisatie, alsmede de raadsleden al vier jaar op de hoogte waren van de eerder dit jaar gepubliceerde signalen. Vanaf 2019 zijn zij regelmatig door een betrokken ondernemer geïnformeerd over bovenvermelde veroordelingen en de noodzaak tot onderzoek naar mogelijke risico’s.

Hoe nu verder is onbekend. Mogelijk dat het industrieterrein blijft; mogelijk dat alsnog een andere projectontwikkelaar hiermee aan de slag gaat.

 

Lees ook: Gemeente geeft geen inzage in misser en status miljoenenproject