Care Inn

Humoristisch muziektheater met ‘De piraten van Penzance’ in Oisterwijks Natuurtheater


Het is geen musical en het is geen operette… maar wat is het dan wel?

Het werk van Gilbert en Sullivan laat zich niet makkelijk onder één noemer vangen. Omdat de heren de klassieke opera en operette op de hak nemen vinden we daarvan wel wat elementen terug in hun werk, maar door hun vorm en luchtigheid hebben ze ook kenmerken van de revue en de musical in zich. Hoe dan ook: een avondje Gilbert en Sullivan is altijd een avondje genieten, vooral voor wie houdt van de bekende Engelse humor: het Britse talent om de eigen tradities en karaktertrekjes op de korrel te nemen en het establishment in het belachelijke te trekken. Het werk van Gilbert en Sullivan zit er vol mee.

De repetities zijn in volle gang!

Componist Arthur Sullivan was jarenlang directeur van de National Training School of Music. William S. Gilbert was o.a. populair om de nonsensverzen die hij publiceerde in het tijdschrift ‘Fun’. Hun samenwerking leverde 14 ‘operetta’s’ op, zoals zij hun werken zelf noemden.  ‘De Piraten van Penzance’ is, samen met o.a. ‘H.M.S. Pinafore’ en ‘De Mikado’, een van de nog altijd veelgespeelde voorstellingen. Vooral in Engelstalige gebieden staan jaarlijks tientallen uitvoeringen van hun werken geprogrammeerd in grote en kleine theaters. Ze zijn populair bij professionele gezelschappen maar worden ook door studenten gespeeld als highschoolvoorstellingen. Op Broadway stond ‘The Pirates of Penzance’ ooit maandenlang geprogrammeerd met bekende sterren als Kevin Kline, Linda Ronstadt en Angela Lansbury in de hoofdrollen.  Het werk is van alle tijden en voor jong en oud.

De piraten van Penzance

‘De piraten van Penzance’ is een voorstelling vol sprankelende muziek en schilderachtige personages. Het verhaal gaat over de jonge Frederic die, op de dag dat zijn leercontract bij de piraten afloopt, besluit hen de rug toe te keren en het rechte pad op te gaan. Dat rechte pad blijkt nogal kronkelig maar na de nodige hilarische plottwists vindt hij toch het geluk in de armen van één van de dochters van een bijzonder deftige generaal.

Met solististische medewerking van Ivar Costenoble, Kathelijn van Dongen, Johan van Oorschot, Rick Sessink, Brigit Kolen, Mark Zielhorst en Sil van den Hout, en met de koren Des Unique, Daan Zomer en leden van mannenkoor Dubbel Zes. Muzikale leiding: Hans van den Brand. ‘De piraten van Penzance’ is een productie van Downsouth Oisterwijk.

14 en 15 september in het Natuurtheater aan de Gemullehoekenweg, aanvang 19.30 uur.

Voor kaartverkoop en meer info: www.downsouthoisterwijk.nl