Care Inn

Europese Dag Joods Cultureel Erfgoed en Monumentendag


De Europese Dag Joods Cultureel Erfgoed en Monumentendag vallen dit jaar samen op 15 september 2024. Een Rijksmonument en een speciale dag waarop in 34 landen in Europa het Joods Cultureel erfgoed getoond wordt. Ook in Oisterwijk.

Bij de heropening na de restauratie van de Joodse begraafplaats aan de Hondsbergselaan blies Opperrabbijn Jacobs de sjofaar (Foto: Kees Schrama).

Op 15 september is de Joodse begraafplaats vrij en gratis te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur. Het is een indrukwekkende plek die laat zien dat er een levendige Joodse gemeenschap in Oisterwijk was. De eerste Joden die zich in Oisterwijk vestigden als marskramer, veehandelaar en slachter en hun nazaten liggen er begraven. Zij groeiden uit tot belangrijke textielhandelaren in de omgeving. Ook de bekende slager Bob van Oss en diens voorouders liggen er, de grootouders van Helga Deen en de eerste opperrabbijn in Brabant Jekoetiel Zuskind. Ook is het graf te bezichtigen van Levi Hartog, de eerste Jood die in Tilburg, onder strenge voorwaarden, werd toegelaten. Bovendien hebben vele Joodse inwoners uit omliggende plaatsen als Tilburg, Waalwijk en de Langstraat hier hun laatste rustplaats gevonden. Op een aantal graven prijken de zegende handen van de koheen en de waterkan van de Levieten, evenals het gereedschap van de moheel. Onderaan op elk graf staat het prachtige opschrift: תנצבה, de afkorting van “Tehije Nisjmato Tseroera Betsror Hechajiem” in het Nederlands “Moge zijn/haar ziel gebonden zijn in de bundel des levens”.

Het Rijksmonument is de afgelopen jaren onder toezicht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gerestaureerd en ligt er nu keurig bij. U wordt van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen op zondag 15 september. Het Monument is gelegen aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk. De vrijdag er voor hebben al drie klassen van basisscholen in Oisterwijk een rondleiding gekregen op de begraafplaats in het kader van de Monumentenklassendag.

Lees hier meer over de Oisterwijkse Monumentendag!

En voor de liefhebbers; vanaf 1 oktober is het in Oisterwijk de Maand van de Geschiedenis