Care Inn

Gemeente en waterschap pakken Ruysbossche loop in Haaren aan


Gemeente Oisterwijk en Waterschap de Dommel gaan gezamenlijk een Ecologische Verbindingszone (EVZ) realiseren rondom de Ruysbossche Loop tussen het Park Ruijbosch en de Noenes, beide in Haaren.

De realisatie van de EVZ ligt grotendeels in het gebied waarvoor momenteel een visie wordt opgesteld (visie Ruysbossche Loop). In de samenwerkingsovereenkomst staan afspraken over taken, rollen en verantwoordelijkheden. De financiële middelen die nodig zijn voor de realisatie van de EVZ worden gedekt uit de voorziening kwaliteitsverbetering van de Noenes. Hiermee wordt tevens invulling gegeven aan kwaliteitsverbetering van het landschap in de directe omgeving van de Noenes. De voorziening zelf bestaat uit bijdragen van eigenaren die kiezen voor de mogelijkheid tot permanente bewoning.

De Ruysbossche Loop tussen Haaren (linksonder) en de Noenes (rechtsboven. (Bron: Google Maps)

Zowel in het koersdocument Oostflank als in de Visie Buitengebied heeft de gemeente de ambitie opgenomen om robuuste landschapsecologische verbindingszones te realiseren. Hierdoor kunnen diverse diersoorten zich beter en eenvoudiger verplaatsen en wordt het landschap aantrekkelijker voor recreanten. Realisatie van de ecologische verbindingszone zorgt daarnaast voor een betere verbinding tussen het dorp Haaren en het buitengebied en daarmee aan een verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving. De EVZ Ruysbossche Loop richt zich specifiek op verbetering van de leefomgeving voor de kamsalamander, hermelijn en de kleine ijsvogelvlinder.

In de uitgangspunten notitie voor herbestemming van de Noenes is opgenomen dat er een voorziening gerealiseerd wordt voor kwaliteitsverbetering van het landschap en dat deze kwaliteitsverbetering bij voorkeur in de directe omgeving van de Noenes plaatsvindt. De Ruysbossche Loop ligt in de directe omgeving van de Noenes. Voor de totale realisatie van de EVZ is een bedrag van €500.000 nodig. Van deze kosten is 40% voor rekening van het Waterschap en 60% voor rekening van de gemeente. Mogelijk dat het project ook in aanmerking komt voor een subsidie vanuit het Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Het Waterschap verwacht in het eerste kwartaal van 2025 een projectbesluit te nemen en de benodigde vergunningen aan te vragen voor realisatie van de EVZ. De werkzaamheden starten naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025.