Was er eerder een persoonlijke onmin tussen de vrijwilligers van GUO en de toenmalige directie van Tiliander; deze keer gaat het om verhoging van de huur. GUO schuift daarbij alle financiële problemen op de huurverhoging van Tiliander en de beperkte subsidie van de gemeente. De vraag is of dat terecht is?
Kan het ook zijn dat de GUO organisatie in basis andere financiële problemen heeft? Of is het een principekwestie en wil GUO – zoals ze dat ook eerdere jaren met regelmaat hebben aangegeven – dat de samenleving nog meer meebetaalt aan de muzikale cultuurproducties?
Huurverhoging
De afgelopen drie nieuwsbrieven van GUO gaat het over de door Tiliander aangekondigde huurverhoging. Met diverse rekensommen poogt GUO aan te tonen dat zij enorme bedragen moeten neertellen voor gebruik van de zaal in Tiliander. Volgens GUO komt het neer op een verhoging van €300,- nu naar ruim €700,-; een verschil van 400 euro per concert. Volgens de directie van Tiliander bedraagt de huidige (maatschappelijke) huur 122 euro. Voor de concertorganisatie zou dat na medio 2025 ongeveer 350 euro worden; een verschil van 218 euro. Over het waarom GUO andere cijfers hanteert is ondanks herhaaldelijk verzoek geen uitleg over gekomen.
Volgens de directie van Tiliander is er inderdaad sprake van een huurverhoging. Na de nieuwe start van GUO in Tiliander, waarbij de directie van Tiliander afgelopen drie jaar heeft gezien wat de aard is van de optredens, heeft de direct gemeend een nieuwe afweging te maken tussen het verenigingstarief, en het commerciële tarief. ‘Voor ons is GUO een commerciële partij en moeten de opbrengsten van de kaartverkoop de kosten dekken,’ aldus directeur Hans van der Sanden. Onder andere hangt het huurtarief af van de hoogte van de entree. Die bedragen bij GUO meestal rond de 20-25 euro per persoon. Volgens Tiliander moet daarmee de huur in combinatie met het aantal bezoekers geen enkel probleem zijn. ‘Als je onvoldoende kaarten verkoopt dan moet je daaruit je conclusie trekken.’
Koppelverkoop
GUO stelt in haar nieuwsbrief ook, dat de organisatie haast onmogelijk weg kan bij Tiliander, omdat de gemeente eisen stelt. Volgens GUO zou de subsidie die GUO van de gemeente krijgt, gekoppeld zijn aan de eis dat een minimaal aantal optredens in Tiliander worden gehouden. GUO concludeert dat bij een afscheid van Tiliander ook de subsidie wordt ingetrokken. Het zou een opmerkelijke constructie zijn, die ervoor zou zorgen dat Tiliander – naast de jaarlijkse gemeentelijke subsidie – ook via de lokale verenigingen een (indirecte) subsidie zou ontvangen. GUO spreekt dan ook over ‘Tiliander in de lucht houden’. Tegelijk zou de gemeente hiermee sturen op de uitvoering van de verenigingen.
Volgens Gemeente Oisterwijk is van deze eis echter geen sprake. De woordvoerder van het college (burgemeester en wethouders) laat desgevraagd weten: ‘Op basis van de regeling cultuurproducties kan een aanvraag worden gedaan om deze uit te voeren. Hierbij is het criterium gesteld dat de activiteiten bij voorkeur worden uitgevoerd in Tiliander, Den Boogaard, Natuurtheater, De Krekul of in de open lucht. Dit is een voorkeur, geen harde eis. En heeft geen invloed op de hoogte van het bedrag.’ Hoe GUO aan de – zo blijkt – onjuiste informatie komt? Ook hierover geen uitleg.
Afscheid
GUO laat in haar meest recente nieuwsbrief weten afscheid te nemen van Tiliander als concertlocatie. GUO ziet zich volgens eigen zeggen geen andere keuze, en refereert daarbij aan een door Tiliander geannuleerd gesprek, maar vermeld er niet bij dat GUO daags voor dat gesprek een klaagzang over Tiliander in haar nieuwsbrief heeft geplaatst. De directie van Tiliander laat weten dat een gesprek niet meer nodig is: ‘We hebben na zorgvuldige afweging aangegeven waarom wij commerciële huur in rekening gaan brengen.’
Vervelend blijft voor GUO en de muziekliefhebbers het logische gevolg van dit alles: annuleren van reserveringen van artiesten. GUO geeft hierbij aan dat de artiesten ruim vooraf geboekt moeten worden. Met de keuze van GUO om afscheid te nemen van Tiliander en hun (zo blijkt onjuiste) conclusie dat de gemeente daarmee de subsidie intrekt, weten zij voor het seizoen 2025-2026 nog niet hoe verder.
Voorzitter
GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk valt onder de Stichting Podiumkunsten Oisterwijk. De concertorganisatie organiseert sinds jaar en dag de in Oisterwijk al om bekend folk concerten met steevast internationale artiesten. Voorzitter van de stichting is Frans Kapteijns. Met alle financiële gegevens die GUO, Tiliander en Gemeente Oisterwijk ter beschikking hebben gesteld, lijkt het dat er voor GUO meer tegenvallende kosten of inkomsten zijn, dan alleen de zaalhuur. Ondanks herhaaldelijk verzoek te reageren op onze vragen, en zijn herhaalde toezegging te reageren, is hierover van GUO geen enkele inhoudelijke uitleg ontvangen.