Care Inn

Koninklijke onderscheiding voor Jo Caris uit Haaren


Burgemeester Hans Janssen heeft vanmiddag een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Dhr. Jo Caris uit Haaren.

De heer Caris betekent veel voor de doelgroep ouderen (met dementie) bij Alzheimer Nederland. Als bestuurder participeert hij in diverse lokale, regionale en landelijke netwerken en commissies.  Zijn loopbaan getuigt van enorme maatschappelijke betrokkenheid, niet alleen beroepsmatig maar ook als vrijwilliger. Als bijzonder hoogleraar heeft hij studenten en beleidsmakers in de zorg geïnspireerd met gedragen visie en kennis. Tijdens colleges, in de boardroom en via vele publicaties in boeken en overige media. De heer Caris is door zijn professionele achtergrond en persoonlijke competenties in staat om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar het dagelijks leven. Op deze manier motiveert en verbindt hij iedereen in zijn omgeving, waardoor steeds opnieuw grote en kleine initiatieven ontstaan en ontwikkelingen doorgaan die bijdragen aan een betere samenleving.

Uitgebreid overzicht van verdiensten

Jo Caris ontvang de versierselen uit handen van burgemeester Hans Janssen (Foto: Masja Vlaminckx)

Van 1987 – 2005 was de heer Caris voorzitter van de Raad van Bestuur van stichting Vivent. De heer Caris heeft zich niet beperkt tot het besturen van de organisatie maar heeft daarnaast, samen met een aantal huisartsengroepen, de regionale ambulancevoorziening en ziekenhuis, één van de eerste huisartsenposten in de regio opgezet, waardoor ook de spoedzorg en de medische hulpverlening buiten kantooruren goed geregeld werden. Ook op landelijk niveau was hij betrokken bij commissies ter ontwikkeling van kaders in beleid en financiering, zoals de Taakgroep Diabetes in het ministerie van VWS.

Van 2004 – 2007 was de heer Caris directeur bij Robuust Ondersteuning Eerste Lijn Zuid Nederland. Hij heeft zich sterk gemaakt voor goede voorzieningen gezondheidszorg eerste lijn. Met het bieden van betrouwbare informatie en scholingsprogramma’s voor huisartsen, paramedici en overige disciplines in praktijken en gezondheidscentra. Dit heeft de toegankelijkheid van huisartsenzorg in Zuid Nederland enorm verbeterd.

Van 2006 – 2018 was de heer Caris werkzaam bij de Universiteit van Tilburg als docent, professor, academic director en vanaf 2012 als hoogleraar met de leerstoel Organisatieontwikkeling in de Gezondheidszorg. In deze periode heeft de heer Caris zich gericht op de toenemende complexiteit van de zorg en ingewikkelde beheersbaarheid en bestuurbaarheid van zorgorganisaties. De heer Caris heeft studenten en beleidsmakers in de zorg geïnspireerd met zijn gedragen visie en kennis, tijdens colleges, indirectiekamers en via vele publicaties.

Van 2009 – 2017 was de heer Caris voorzitter Raad van Toezicht van Stichting Avoord. Mede door zijn functie als hoogleraar organisatieontwikkeling kon de heer Caris als sparringpartner ten aanzien van beleid en transitie van dienst zijn voor de bestuurder.

Van 2011 – 2016 was de heer Caris lid van de Raad van Toezicht van gezondheidscentra Utrecht. De heer Caris had eerder in de regio ‘s-Hertogenbosch een actieve bijdrage geleverd aan het ontstaan en voortbestaan van gezondheidscentra en kon daardoor zijn expertise inzetten in Utrecht. Hierdoor heeft hij mede mogelijk gemaakt dat brede wijkgerichte zorg toegankelijk was.

Van 2012 – 2014 was de heer Caris decaan bij de Amphia Academie in een topklinisch ziekenhuis. Hij heeft zich uitzonderlijk verdienstelijk gemaakt en geïnvesteerd in een optimaal onderzoekklimaat. Door specifieke en permanente aandacht voor effectief leiderschap werd bereikt dat wetenschappelijk onderzoek gesteund en gefaciliteerd werd in het Amphiaziekenhuis. Door zijn ervaringen, inzichten en aanbevelingen te delen via diverse publicaties is ook landelijk enorme vooruitgang geboekt in de klinische wetenschappelijke projecten.

Van 1998 – 2002 was de heer Caris lid van de Provinciale Raad Gezondheidszorg. De heer Caris was in staat om relevante thema’s te agenderen waarbij het perspectief van burgers in de samenleving door hem extra onder de aandacht gebracht werd. Op deze manier heeft de heer Caris een belangrijke bijdrage geleverd op gebied van gezondheid en leefbaarheid in de provincie Noord-Brabant.

Van 1999 – 2007 was de heer Caris (vice)voorzitter/bestuurslid Z-Org/LVT en van 2006 – 2007 was hij vice voorzitter van Actiz. De heer Caris heeft organisaties en bestuurders in de thuiszorg en verpleeghuiszorg ondersteund en gefaciliteerd in de dynamische en weerbarstige wereld van intramurale en extramurale zorg waar door de jaren heen diverse dilemma’s spelen in kwaliteitsborging, toegankelijkheid van zorg, bekostiging, bedrijfsvoering en personeelsmanagement. Dit heeft ertoe geleid dat belangrijke informatie gedeeld werd en dat organisaties konden leren van elkaar en met elkaar. Daarnaast heeft de heer Caris richting politici en beleidsmakers actuele zorgbelangen onder de aandacht gebracht waardoor grote vraagstukken in de zorg uiteindelijk tot gezamenlijk gedragen oplossingen kon leiden.

Van 2000 – 2001 was de heer Caris bestuurslid van Nivel Instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg. De heer Caris heeft bijgedragen aan diverse wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot de effectiviteit en kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland.

Van 2000 – 2004 was de heer Caris voorzitter van Bureau Jeugdzorg. De heer Caris heeft meegewerkt aan een belangrijke transitie in de Jeugdzorg. De heer Caris heeft een eindadvies uitgebracht aan de minister en staatssecretaris van VWS ten aanzien van harmonisatie van normen en financiering in de jeugdzorg wat heeft geleid tot nieuwe inzichten en vernieuwend beleid in effectief en efficiënt organiseren van jeugdzorg.

Van 2006 – 2013 was de heer Caris voorzitter van het Else Fonds. De heer Caris vervulde een prominente rol om het gedachtengoed van sociale kracht, zelfredzaamheid en samenredzaamheid te stimuleren en te ondersteunen.

Van 2007 – 2011 was de heer Caris voorzitter strategisch overleg van het Samenwerkingsverband Brede Bossche Scholen (BBS). Als voorzitter van het strategisch overleg was de heer Caris van grote meerwaarde door zijn betrokkenheid in de regio en zijn achtergrond in onderwijs, bestuurskunde en jeugdzorg. In het dynamisch veld van alle stakeholders en de diverse belangen die speelden kwamen zijn kwaliteiten als toegankelijk verbinder goed van pas.

Van 2014 – 2023 was de heer Caris voorzitter van het bestuur van Stichting Alzheimer, afdeling regio ‘s-Hertogenbosch Bommelerwaard. Momenteel is hij lid van het bestuur. De heer Caris heeft een groot netwerk en zijn maatschappelijke betrokkenheid, gedegen visie en brede expertise worden alom gewaardeerd. Ook nu nog levert de heer Caris een bijdrage aan de Sociale Benadering Dementie, aan het concept Dementie Vriendelijke Gemeenten, de Alzheimercafés in onze regio, het beleidsnetwerk zorg en welzijn en het Seniorenplatform in ‘s-Hertogenbosch.

Vanaf 2018 begeleidt de heer Caris studenten Master of Health Administration. De heer Caris begeleidt studenten bij vraagstukken en opdrachten.

Vanaf 2020 is de heer Caris vicevoorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Oisterwijk. De heer Caris levert een actieve bijdrage in de adviesraad door alle kennis en ervaring die hij meebrengt. Strategisch inzicht, abstract denken, sociale vraagstukken analyseren en vertalen naar de betekenis voor iedere burger in de gemeente is zijn kracht.