Care Inn

Koninklijke onderscheiding voor Paul Schouten uit Moergestel


Burgemeester Hans Janssen heeft donderdagmiddag een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) uitgereikt aan de heer Paul Schouten uit Moergestel; hij gaat met pensioen.

Koninklijke onderscheiding voor Paul Schouten uit Moergestel (Foto: Masja Vlaminckx)

Verdiensten
De heer Schouten is, na zijn tijd bij de Rijkspolitie in Oisterwijk, in 1997 gestart bij de Rijksrecherche. Daar werd hij een van de eerste analisten in Nederland. Aan het begin van zijn carrière bij de Rijksrecherche heeft de heer Schouten er mede voor gezorgd, dat de organisatie werd omgevormd naar een landelijke innovatieve opsporingsdienst. Hij stond aan de wieg van de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid thans TCI = Team Criminele Inlichtingen) binnen de Rijksrecherche en van daaruit is hij gaan samenwerken met de andere Nederlandse en Antilliaanse opsporingsdiensten.

De heer Schouten was zijn tijd ver vooruit. Binnen de Nederlandse opsporing was hij een pionier op het gebied van data-analyse en het bouwen van databases. Aanvankelijk deed hij dit door zich te bekwamen in Access en ontwierp hij de PSDB (Paul Schouten Data Base). Deze database werd een begrip binnen de Rijksrecherche en andere opsporingsdiensten. Daar konden de Rijksrechercheurs alles in vinden wat
nodig was om succesvol recherche onderzoeken te verrichten. Met de PSDB is tevens de basis gelegd voor het later, mede met hem doorontwikkelde en niet meer weg te denken, nieuwe recherchesysteem SummIT. Dit systeem wordt momenteel gebruikt door rechercheurs binnen alle Nederlandse
opsporingsdiensten. Daarnaast wordt tot op heden het door de heer Schouten zelf ontwikkelde recherchesysteem PSDB gebruikt door de Landsrecherches in Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Tot op de dag van vandaag onderhoudt hij dit systeem, veelal in zijn vrije tijd, voor de recherchediensten. Met als resultaat, dat vormen van corruptie aangepakt kunnen worden die anders onbestraft blijven. Tot slot heeft de heer Schouten als docent voor analisten zijn kennis en kunde binnen de opsporing overgedragen, waarmee hij een aanzienlijke bijdrage geleverd heeft aan het werk van de analist in de opsporing.