Care Inn

Lezing over de Kerkhovense Molen bij Inloop Oisterwijk


Op maandag 30 september om 14.30 uur is er bij De Inloop aan de Kerkstraat 48 in Oisterwijk een lezing over De Kerkhovense Molen. De lezing wordt verzorgd door Hub van Erve.

Schilderen bij de Kerkhovense Molen.

Cultuur en Beleef is een activiteit die speciaal voor mensen is, die geïnteresseerd zijn in thema’s als geschiedenis, kunst, reizen, natuur, religie, lectuur, hobby’s en gezondheid etc. Op maandagmiddag 30 september neemt Hub van Erve u graag mee in een lezing over het wel en wee van de Kerkhovense Molen.

De Kerkhovense Molen is in Oisterwijk de laatst overgebleven molen. De geschiedenis begint in de 14de eeuw en de bedrijfsfunctie eindigt vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarmee wordt een werkzame periode overspannen van maar liefst zes eeuwen. In al die eeuwen is de techniek van het maalproces niet veel veranderd: zware, langzaam draaiende molenstenen zijn nog altijd het hart van het bedrijf. Metersgrote kamwielen, volledig van hout, zorgen nog altijd voor het in beweging zetten van de molenstenen. De geschiedenis van deze laatste Oisterwijkse molen is exemplarisch voor de opkomst en ondergang van het ambachtelijke molenaarsbedrijf op de zandgronden van Zuid Nederland. Daarnaast kent de geschiedenis van De Kerkhovense Molen natuurlijk ook bijzonderheden die specifiek zijn voor dit bouwwerk.

Hub van Erve is al meer dan 40 jaar molenaar en mag zich zelfs Meester molenaar noemen. Daarom belooft dit een boeiende middag te worden waarbij gehoopt wordt op een grote opkomst, u bent van harte welkom! Bent u geïnteresseerd in geschiedenis en het Oisterwijkse?

Entree vanaf 14.00 uur start lezing 14.30 uur incl. koffiepauze tot ca. 16.00 uur. Entree: 2 euro. Voor vragen kunt u terecht bij Stichting Inlooppunt, Coördinator Moniek Lommen, via monieklommen@contourdetwern.nl