Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Alle rafelranden van Europa


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, organiseert Bibliotheek Oisterwijk een lezing. Een lezing door Ivo van de Wijdeven.

Ivo vd Wijdeven

80 jaar vrijheid: het leek een vanzelfsprekendheid, maar dat is het niet langer. Europa wordt van alle kanten geconfronteerd met grote problemen. Iedereen kijkt momenteel naar de Amerikaanse verkiezingsstrijd tussen Trump en Harris. Want de uitkomst zou de toekomst van de relatie tussen Europa en de VS bepalen. En ook de veiligheid van Europa. Trumps eerdere presidentschap was een slecht smakend voorproefje. In november 2020 klonk dan ook een zucht van opluchting in veel Europese hoofdsteden toen hij het veld moest ruimen.

Hoe verder
Maar zal het onder Harris dan anders gaan? Want wie naar het Amerikaanse optreden op het wereldtoneel kijkt, moet constateren dat het in de praktijk nog steeds ‘America First’ is. Toch is dat niet heel verrassend. Aan de hand van zijn boek Alle rafelranden van Europa zal Ivo van de Wijdeven laten zien dat de tijd dat we op de Amerikanen konden rekenen als bevrijders en beschermers een uitzondering is geweest in de Amerikaanse geschiedenis en welke lessen Europa daaruit moet trekken.

Ivo van de Wijdeven
Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij adviseerde jarenlang de minister-president en geeft commentaar voor verschillende media. Eerder schreef hij onder andere De macht van het verleden. Zijn boek Alle rafelranden van Europa is op deze avond aan te schaffen en, indien gewenst, te signeren door Ivo.

30 oktober
19.30-21.30 uur
Entree is gratis, aanmelden vooraf via oisterwijk@bibliotheekmb.nl

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.